Eurooppa heräsi kehittämään ohjuksia

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Lännen ohjushankkeita

Venäjän johdon ja tiedottajien lausunnot ovat viitanneet Venäjän laskevan ydinaseiden käytön kynnystä. Lännessä on nähty kasvavaa tarvetta vastata näihin puheisiin, niissä kun saattaa olla propagandatarkoituksen lisäksi takana todellinen ajattelun muutos Venäjän johdossa. Osittain varmasti onkin.

Britannian puolustusministeri John Healey ilmoitti uusista ohjusteknologiahankkeista. Britannia on ilmoittanut tekevän yhteistyössä Saksan kanssa yli 3 000 kilometriä kantomatkaltaan olevan ohjusjärjestelmän kehittämisestä vastauksena maailmantilanteen muutokseen. Britannian ja Saksan puolustusministerit (siis Saksan Boris Pistorius) ovat tiettävästi keskustelleet asiasta.

Yhdysvaltojen pitkän kantaman ohjuksia sijoitetaan Saksaan vuodesta 2026 alkaen joka tapauksessa, kun Venäjän käytös on osoittanut vahvaa aggressiota. Onkin oikein vastata näihin, sillä nyt alkaa olla kaikkien länsimaiden johtajien ja kansalaistenkin tiedossa, että Venäjä kunnioittaa vain voimaa.

On viitteitä, että Putin olisi valmis ottamaan riskejä lännen kanssa. Ja tilannekin sen todistaa: Venäjällä menee keskipitkällä ja pitkällä tähtäyksellä aika huonosti. Ja kun menee kovin huonosti, niin kansalaisetkin saattavat reagoida arvaamattomasti.

Britannian maavoimien komentajan, kenraali Roly Walkerin äskettäin käynnistämän uudistusohjelman tavoitteena on varmistaa, että Britannian armeija on valmis sotaan kolmen vuoden kuluessa. Venäjä on hänen mukaansa äärimmäisen vaarallinen ja kostonhimoinen Ukrainaa vastaan käymänsä julman hyökkäyssodan lopputuloksesta riippumatta.

Hyvistä operatiivisista perusteista johtuen uudet pitkän kantaman ohjukset sijoitettaisiin Saksan maaperälle.

Supersoonista kehitystä

UUden saksalais-norjalaisen ohjuksen luonnoskuva.

Toisaalla Saksa ja Norja ovat tekemässä yhteistyötä supersoonisen, yliäänennopeudella lentävän meritorjuntaohjuksen kehittämiseksi yhteistyössä. Saksan parlamentti on hyväksynyt rahoituksen tälle ohjushankkeelle.

Hyväksytty rahoitusosuus kehitystyölle Saksassa on 650 miljoonaa euroa. Supersonic Strike Missile (3SM) -ohjelma “Tyrfing” on nimetty myyttisen norjalaisen miekan mukaan. Tavoitteena on luoda ohjus, joka pystyy saavuttamaan 2–3 Machin nopeuden ja jonka kantama on 800–1 000 kilometriä. Kehitystyön odotetaan valmistuvan vuoteen 2033 mennessä ja ohjusten tulevan operatiiviseen käyttöön 2035 mennessä.

3SM Tyrfing -hankkeen tavoitteena on olla kuroa umpeen takamatka, joka on syntynyt lännen ja venäläisten, intialaisten ja kiinalaisten ohjuskehityshankkeiden välille. Nämä kilpailevat maat ovat ilm,oittaneet omista hankkeistaan ja toteutuksesta, mutta täyttä varmuutta niiden todellisesta toimivuudesta ei varmuudella ole.

 

Kuvat Wikimedia Commons ja valmistajan.