Venäjällä on havaittu uusi raskas jalkaväen taisteluajoneuvo. Todennäköisesti ajoneuvo on vasta kokeiluasteella, sillä se ilmestyi julkisuuteen ensikertaa Nižni Tagilissa, Venäjällä. Ensikuvat on saatu ilmeisesti siviiliauton liikennekameralla. Lyhyt videomateriaali, josta kuvat on saatu, on otettu lähellä Uralvagonzavodin teollisuus- ja koepaikkaa. Samalla alueella valmistetaan T-72, T-90 ja T-14 Armata -panssarivaunuja.
Nyt havaittu jalkaväen taisteluajoneuvo (otsikkokuvassa) perustuu todennäköisesti T-72-taistelupanssarivaunualustaan. Vaunu on siis telavetoinen jalkaväen taisteluajoneuvo ja se muistuttaa T-15 -Armata -perheen vastaavaa vaunua, mutta siinä on erilainen tela-alusta. Ero on selvimmin nähtävissä telapyörästön määrässä. T-72 on varmaankin pakollinen ratkaisu, koska vaunuja on valmistettu suuria määriä ja se on varmaankin alusta, jota voidaan tuottaa tulevaisuudessakin huolimatta kaikista länsimaiden kaupallisista pakotteista.
T-14 Armata -taistelupanssarivaunu on osoittautunut kalliiksi ja sen tuotantoa saattaa haitat länsielektroniikan saatavuus, sillä miehittämättömällä tornilla varustettu taisteluvaunu vaatii erinomaisen digitaalisen tilannekuvan vaunun alaosassa olevalle miehistölle. Sama vaiva lienee nyt T-15 -vaunun osalta, ainakin osittain. T-15 on vahvasti panssaroitu jalkaväen taisteluajoneuvo, osa Armata-perhettä ja uusinta venäläisteknologiaa. Samoin uudet moottoriratkaisut ovat olleet haasteellisia T-14 -taisteluvaunussa, varmaan samoja vaivoja T-15 -jalkaväen taisteluajoneuvossakin.
Nyt toteutetun ratkaisun pohjana on todennäköisesti käytännön syyt. Uuden panssaroidun ajoneuvon kehittämistä ohjaa tarve massatuottaa raskaita jalkaväen taisteluajoneuvoja Venäjän asevoimien käyttöön nopeasti Ukrainan sodan tarpeisiin. Taistelukentällä panssaroidut ajoneuvot kohtaavat monia uhkia, kuten droonit, jotka ovat tuhonneet useita BMP-vaunuja. Raskaat vaunut voivat tarjota miehistölle välttämättömän suojan.
Venäjän on pitänyt keskittyä huipputeknologian sijasta massatuotantoon. T-72-alustan valinta heijastaa Venäjän puolustusteollisuuden keskittymistä kustannustehokkuuteen, skaalautuvuuteen ja huollon helppouteen jatkuvien taloudellisten haasteiden alla. T-72 -alusta mahdollistaa yksinkertaisemmat tuotanto- ja huoltoprosessit ja tarjoaa samalla vahvemman suojan taistelutilanteissa.
Merkittävistä tappioista huolimatta T-72-vaunun tuotanto ja sen olemassaoleva huoltamiskyky antavat Venäjän armeijalle ylläpitää ja tuottaa tappioita korvaavaa kalustoa. Lisäksi T-72:ta on valmistettu suuria määriä, mikä tekee alustan muuntamisesta käytännöllisen ratkaisun Venäjälle.
Israelissa on päädytty samantapaiseen konseptiin Namer-vaunun osalta, joka on kuljetuspanssarivaunu Merkava-taistelupanssarivaunun suojalla. Kirjoittaja tutustui Nameriin Israelissa ja käyttäjät totesivat taistelukokemuksena, ettei vaunumiehistön panssarijalkaväki edes huomannut, kun vastustaja ampui osuman vaunun kylkeen uusimmilla venäläisvalmisteisilla kaksoisontelokranaateilla. Singon laukausta ei edes huomattu!
Tämän uuden venäläisen jalkaväen taisteluajoneuvon syntyminen osoittaa Venäjän pyrkimystä parantaa panssaroitujen ajoneuvojen suorituskykyä ja taistelunkestävyyttä. Taistelut Ukrainassa ovat asettaneet uusia vaatimuksia, halusipa Venäjä sitä tai ei.
Suomen Sotilas seuraa asiaa.
Kuvat X-viestipalvelu ja WikiCommons.