Kesäkuun lopussa tuli julkisuuteen uutisia, että Venäjän ilmavoimat olisi alkanut käyttää melkeinpä jättikokoisia, kolmetonnisia liitopommeja ukrainan sodassa. Venäläinen sotilasbloggaaja julkaisi kesäkuussa videon, jonka väitetään esittävän tämän jättiläisliitopommin ensimmäistä käyttöä taistelutilanteessa. Kohteena oletettu kolmikerroksinen rakennus, jota ukrainalaiset joukot käyttivät Lyptsin kylässä Harkovan alueella.
Pommia ei ole alunperin valmistettu liitopommiksi lainkaan, mutta venäläisinsinöörit ovat kehittäneet pommiin kiinnitettävän erillisen liitolaitteen. Pommi on siis saanut siivet ja suunnistuslaitteiston. UMPK-liitolaitteistojen – nimitys sanoista Unifitsirovannyi Modul Planirovaniya i Korrektsii eli yhdistetty liito- ja suunnistusmoduli – valmistus on kuulemma kolminkertaistunut viime vuodesta.
Liitopommin kehittämiseen on pakottanut Ukrainan menestyksekäs ilmatorjunta, joka on onnistunut nostamaan venäläiskoneiden tappioriskin niin suureksi, että lähelle maalialueita ei uskalleta enää lentää. Liitopommeja on aiemmin valmistettu kevyemmistä peruspommeista, kuten FAB-250, FAB-500 ja FAB-1500 (numero kertoo pommin painoluokan). Nyt on haettu valtavaa tuhovoimaa tällä kolmetonnisella paukulla.
Pommi on FAB-3000 M54, joka painaa 3 067 kg. Räjähdysainetta pommissa on noin 1 200 kg. Räjäytessään maassa se vähintään 15 metriä syvän kraatterin. Alkuperäinen peruspommi on jo 1950-luvulta.
Vanhasta pommista on saatu liitopommi lisävarustein. Lentokoneeseen pommi sijoitetaan kiinnittämällä se alkuperäisen pommin ripustuslenkeistä. Koska liitolaitteisto vie tilaa, se on koneripustuksen aikana pommin alla liitosiivet supussa pommin rungon suuntaisesti. Kun pommi irtoaa, siivet aukeavat ja pommi kierähtää ympäri siten, että pommi ”roikkuu” siipilaitteiston alla.
Toinen Venäjän julkaisemassa kuvamateriaalissa ollut liitopommi on FAB-1500. Sekä FAB-1500- että FAB-3000 -liitopommiversiot sisältävät ulos avautuvat siivet ja takaosassa on V-muotoinen pyrstösiipi. Molemmissa pommeissa on myös pyöristetty aerodynaaminen kärkikappale, koska alkuperäispommeissa on tylppä, pommin kantamaa merkittävästi lyhentävä kärki.
Nyt Venäjän asevoimat ovat julkaisseet kuvia kyseisestä pommista. Kuvamateriaalissa uusi liitopommi pudotetaan Suhoi Su-34 Fullback -rynnäkkökoneesta, hävittäjäpommittajasta tai rintamapommittajasta – konetyypistä käytetään monenlaisia nimiä. Kone on aika moderni luokassaan ja sen maksimiasekuorma on 8000 kg. Raskas pommi on Suhoi-34:ssä ripustettu keskelle runkoa, siipiripustimet eivät varmastikaan kestä näin raskasta kuormaa.
Mielenkiintoista, että pommin takapäässä näyttää olevan kaksi punaista valoa, jotka jossain vaiheessa näkyvät valaistuina. Näiden tarkoitus ei ole selvä, mutta valot voivat helpottaa koneen miehistöä tarkkailemaan pommin laukaisua ja sitä, että se lähtee suunnistamaan kohti maalia normaalisti.
Pommin suuresta paikallisesta tuhovoimasta johtuen näin suurella pommilla on vähän kohteita etulinjassa. On jopa epäilty, että liitopommiratkaisuilla saataisiin olemassaolevat raskaan vapaasti putoavat FAB-3000-pommit käytetyiksi. Näitä raskaita FAB-3000 -peruspommeja on tyypillisesti käytetty Tu-22M3 pommikoneista. Ilmeisesti pommeja on käytetty taisteltaessa Mariupolista. Tämäntyyppinen käyttö edellyttää kohteen ylilentoa, mikä asettaa pommittavan koneen huomattavaan riskiin.
Riippumatta UMPK-liitojärjestelmällä varustetun FAB-3000 -pommin todellisista hyödyistä taisteluissa, valtava ase tulee olemaan jälleen yksi haaste Ukrainan ilmapuolustukselle.
Kuvat Venäjän asevoimien materiaalia.