Suomesta 24. materiaaliapupaketti Ukrainalle

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Suomi lähettää Ukrainaan lisää puolustusmateriaalia. Tasavallan presidentti päätti asiasta 28.6.2024 valtioneuvoston esityksestä.

Tämä on 24. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin 159 miljoonaa euroa. Suomen Ukrainaan toimittaman puolustusmateriaalin yhteenlaskettu arvo on nyt 2,2 miljardia euroa.

”Suomi on sitoutunut tukemaan Ukrainaa sen taistelussa Venäjän oikeudetonta hyökkäystä vastaan. Tässä ei ole kyse pelkästään Ukrainasta vaan kaikkien vapaiden kansojen oikeudesta viime kädessä olemassaoloonsa. Meillä suomalaisilla on omasta historiastamme opittuna, miten tärkeä tämä asia on”, puolustusministeri Antti Häkkänen toteaa.

Lisäksi Suomi osallistuu Tšekin yhteishankintoja koskevaan ampumatarvikealoitteeseen. Aloite koskee puolustusmateriaalin yhteishankintaa useiden eri Euroopan maiden kanssa Ukrainan tukemiseksi hyödyntäen Tšekin toimittajayhteyksiä. Aloitteeseen osallistumista varten on vuoden 2024 ensimmäisessä lisätalousarviossa myönnetty tarvittavat varat puolustusministeriön hallinnonalalle.

Suomi on myös päättänyt osallistua Puolan, Saksan ja Italian johtamaan panssarikoalitioon sekä Viron ja Luxemburgin johtamaan informaatioteknologian koalitioon. Kansainvälisten suorituskykykoalitioiden tarkoituksena on Ukrainan pitkäjänteinen tukeminen.

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Avussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

Suomen Sotilas kokosi viime kesän lopulla julkisista lähteistä löydettävissä olevan apumateriaalin runsaine kuvineen täällä nettilehtemme artikkelissa 29.8.2023. Tämän jälkeen tiedetään, että ainakin uiskoja on toimitettu Ukrainan merijalkaväelle. Otsikkokuvassa sekä alla kuvat Ukrainasta maihinnousuharjoituksissa suomalaisalusten kanssa. Sanottakoon vielä, että nämä uiskot on toimitettu jo ennen tätä uusinta apupakettia.

Lukaise viimevuotinen artikkeli luovutetusta materiaalista oheisen linkin kautta.

Suomalaisaseet sodassa – Suomen Sotilas

 

Kuvat Ukrainan asevoimat, viestipalvelu X.