Norjalaiset Ilmasotakoulussa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Pohjoismaista yhteistoimintaa vai Naton tuomaa liittolaistoimintaa?

Ilmasotakoulu sai syksyllä 2023 uuden kansainvälisen elementin, kun kolme lento-oppilasta sekä yksi lennonopettaja Norjan kuninkaallisista ilmavoimista saapuivat Suomeen koulutusyhteistyön merkeissä, kertoo Ilmavoimat.

Suomalais-norjalaista koulutusyhteistyötä on nyt takana noin seitsemän kuukautta. Ilmasotakoulussa Tikkakoskella norjalaiset lento-oppilaat koulutetaan suihkuharjoituskone BAE Systems Hawk -kalustolle, minkä jälkeen he jatkavat Norjan kuninkaallisten ilmavoimien koulutusohjelman mukaisesti F-35-hävittäjälentäjäkoulutukseen Yhdysvaltoihin.

Suomen ja Norjan ilmavoimat operoivat lähitulevaisuudessa samalla hävittäjätyypillä, kun myös Suomi ottaa käyttöönsä Lockheed Martinin F-35A-monitoimihävittäjän. F-35A on Norjan kuninkaallisten ilmavoimien pääkalusto ja konetyyppi tulee korvaamaan Suomen F/A- 18 Hornet -hävittäjien suorituskyvyn vuoden 2030 loppuun mennessä.

Norjalaisten lisäkoulutus Yhdysvalloissa

Norjan kuninkaallisten ilmavoimien koulutuspolku hävittäjälentäjäksi kestää kaikkiaan kuusi vuotta. Hävittäjälentäjien koulutuspolku alkaa Norjassa Suomen tapaan sotilaan peruskoulutuksella sekä alkeislentokoulutuksella. Puolen vuoden mittainen alkeislentokoulutus toteutetaan Pohjois-Norjassa Saab Safari -potkurikonekalustolla. Tämän jälkeen opiskellaan kaksi vuotta Norjan ilmasotakoulussa maan, minkä jälkeen siirrytään suihkuharjoituskonekoulutukseen Yhdysvaltoihin. Norja kouluttaa hävittäjälentäjänsä Yhdysvalloissa, koska sillä ei ole omaa koulutusjärjestelmää suihkuharjoituskonevaiheeseen.

Yhdysvalloissa norjalaisilla lento-oppilailla on tiedossa peruskoulutus suihkuharjoituskoneelle ja sittemmin F-35-monitoimihävittäjälle. Peruskoulutus annetaan T-6-potkuriturbiinikoneella ja T-38-suihkuharjoituskoneella Sheppardin tukikohdassa Teksasissa. Nyt Ilmasotakoululla opiskelevat kolme norjalaisoppilasta suorittavat tämän koulutusvaiheen Suomessa Hawk-suihkuharjoituskonekalustolla.

Norjalaiset Ilmasotakoulussa

Nyt Suomessa opiskelevat norjalaiset lento-oppilaat aloittivat suihkuharjoituskonekoulutuksensa Ilmasotakoulussa lokakuussa 2023, ja koulutus päättyy vuoden 2025 kesään mennessä kestäen kaikkiaan noin puolitoista vuotta.

Norjalaiset kertovat vastaanoton Ilmasotakoulussa olleen mukava ja Hävittäjälentolaivue 41:ssa olevan hyvä olla. Kolmen lento-oppilaan lisäksi Ilmasotakouluun saapui koulutusyhteistyön puitteissa myös lennonopettaja.

Norjalainen lento-oppilas valmistautumassa ensimmäiselle yksinlennolle.

Koulutus Suomessa alkoi alkeiskoulukone Grob-simulaattorilla, ja opiskelijat siirtyivät Hawk -suihkuharjoituskoneen tyyppikoulutusvaiheeseen loppuvuodesta 2023.

Norjalainen lennonopettaja näkee suomalaisten noudattavan hyvin mentaliteettia ”harjoittele kuten taistelet”. Hän toteaa, että Suomen Ilmavoimissa opetetaan kehittyneitä taktiikoita jo varhaisessa vaiheessa lentokoulutusohjelmaa.

Opetusta englanniksi

Norjalaisten koulutus toteutetaan suomalaisen lentokoulutusohjelman mukaan, mutta opetuskielenä toimii englanti ja opetusmateriaali on englanninkielistä.

Suomen ja Norjan ilmavoimien yhteistyöstä toimii konkreettisena esimerkkinä viimesyksyinen Baana 23 -harjoitus, jossa kaksi norjalaista F-35-hävittäjää tukeutui Tervon maantietukikohtaan. Kyseessä oli F-35A-konetyypin tiettävästi ensimmäinen kerta maantietukikohdassa.

Yhdessä vahvempia

Pohjoismainen yhteistyö on tiivistynyt Suomen ja nyt myös Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä entisestään. Pohjoismaiden ilmavoimien yhteistyötä testattiin hiljattain käytännössä Naton maaliskuisessa Nordic Response 24 -harjoituksessa, jossa harjoitukseen osallistuneiden ilmavoimien lento-osastoja johdettiin yhteisestä, harjoituksen ajaksi Norjaan perustetusta monikansallisesta ilmaoperaatiokeskuksesta.

Naton ja erityisesti Pohjoismaiden ilmavoimien yhteistyötä testattiin suuressa mittakaavassa maaliskuisessa Nordic Response 24 -harjoituksessa, jossa ilmaoperaatiot suunniteltiin ja johdettiin monikansallisesta ilmaoperaatiokeskuksesta.

 

 

Kuvat: Ilmavoimat