Leopardista jättiläishaulikko

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan armeija on ottanut käyttöön ensimmäiset Leopard 1 taistelupanssarivaununsa. Käyttöönoton yhteydessä on julkaistu kuvamateriaalia, josta selviää, että Ukraina on saanut vaunun ampumatarvikevalikoimaansa varsin erikoisen edustajan. M1040 105 mm:n patruunalaukaus toimii kuin jättimäisellä haulikolla ammuttaisiin. Ammus sinkoaa vajaa 2000 volframikuulaa kertalaukauksella. Ampumatarvikkeen tehokkain vaikutusetäisyys on suunnilleen 200-500 metriä, jolloin kuulien iskuenergia on suuri ja kuulapilvi on saanut edullista hajontaa lennon aikana. Kuulat on pakattu koteloon, joka kanuunan putkensuun jätettyään aukeaa viipaleina siten, että kotelon osat jäävät vaunun edustalle ja kuularyöppy jatkaa matkaansa.

Ampumatarvike on suunniteltu erityisesti panssarivaunun lähipuolustustarkoituksiin tilanteissa, joissa joudutaan esimerkiksi ylläkön kohteeksi.  Vaunun tuhoamiseen pyrkivät sinkoampujat toimivat yleensä 100-300 metrin etäisyydeltä ja vaunumiehistön selviytymisen kannalta välitön torjuntatuli on välttämätöntä.

Torjuntatilanteessa vaunumiehistö voi tulittaa vihollista samanaikaisesti myös konekiväärillä.

Erityisesti Ukrainan sodassa, jossa Venäjä on käyttänyt runsaasti Storm-Z -yksiköiden sotilaita ”ihmisaaltoina” hyökkäyksissään, tämä ampumatarviketyyppi voi olla erityisen tarpeellinen.

M1040 ammus on suunniteltu Yhdysvaltalaisten M1128 Mobile Gun System -tulitukivaunun ammusvalikoimaan. Vaunu on kahdeksanpyöräinen Stryker varustettuna 105 mm:n tykkitornilla. M1040:n isoveli, 120 mm:n M1028-kuula taasen on tarkoitettu Abrams-vaunun valikoimiin.

Kuva, jossa ukrainalaispanssarimies käsittelee M1040 ammusta Leopard 1 -vaunun sisällä.

Leopard 1

Saksalainen Leopard 1 on 1980 -luvun taisteluvaunu, joka on selvästi kevyempi kuin moderneimmat Ukrainan saamat taistelupanssarivaunut. Tähän teknisesti uusimpaan kalustoon kuuluvat 85 Leopard 2:ta, 31 amerikkalaista M-1A1:tä ja 14 Challenger 2:ta Britanniasta.

Leopard 1A5 tulee olemaan lukumäärältään suurin länsimainen taistelupanssarivaunutyyppi Ukrainan käytössä. Vaunuja on luvannut toimittaa Saksa, Tanska ja Belgia. Lukumäärä nousee noin 180:en. Ensimmäiset vaunut ovat jo Ukrainassa ja taistelutoiminta ei ole selviytynyt ilman tappioita. Ainakin yksi Leo 1:n on tuhoutunut.

Belgian armeijan Leopard 1A5BE on erikseen mainitsemisen arvoinen, koska siinä on erittäin kehittynyt, moderni ammunnanhallintajärjestelmä.

Ukraina on saanut tukena liittolaisiltaan noin 400 Neuvostoliitossa suunniteltua T-72:ta eri versioineen. Saksassa Leopard 1 -koulutuksessa ollut ukrainalainen tankkikoulutettava piti Leo 1:stä kuitenkin parempana vaununa kuin T-72. Mahtoiko olla kohteliaisuutta mukana, mutta Leopard 1 on toki varteenotettava kilpailija ”seiskakakkosen” kanssa. Yksi merkittävä ero näiden vaunujen välillä on panssarisuoja, joka Leopard 1:llä on selvästi kevyempi. Ukrainalaiset ovatkin parantaneet panssarointia lisäämällä vaunuun reaktiivipanssarilevyjä. Tämä ei kuitenkaan korvaa puutetta näitä vaunumalleja vertailtaessa. Venäläisillähän reaktiivipanssarilevyt ovat vakiosuojaa heidän vaunuissaan. Toisaalta Leopard 1:n eduksi vaunussa on varsin tarkka 105 mm:n panssarivaunukanuuna, hyvä ammunnanhallintajärjestelmä ja pimeätoimintakyky. Ukrainalaisilla on hyviä kokemuksia vaunukanuunan tarkkuudesta aina 3000 m:in saakka.

 

Kuvat WikimediaCommons, Orbital ATK Armament Systems, X-viestintäpalvelu