Huurukko hämmästelee

Kolumnit
Suomen Sotilas

Kun Huurukko tätä kirjottelee, on meiltä kaasuputki ja tietoliikennepiuha poikki. Kovasti näitä on ihmetelty ja tutkintaakin on käynnissä. Huurukko muistaa, kun viime vuosituhannella hän käveli viranomaisdelegaation mukana erään sataman laiturille. Siellä oli metallilaatikko, joka nousi vedestä ja näytti kovin kolhitulta. Asiantuntija kertoi, että sitä oli hakattu kirveellä, mutta vahingot jäivät ulkoisiksi. Hän myös kertoi, että laatikon sisällä kulkee tietoliikenneyhteys, joka yhdistää meidät Ruotsin kautta läntisiin yhteyksiin. Se oli siinä vaiheessa ainoa laatuaan.

Mainittiin tuostakin mediassa, mutta ei siinä tarkempaa sijaintitietoa ole. Nyt kun tuo Viron yhteys meni, niin asiantuntijalausunnolla todettiin, ettei se ollut tärkeimpiä yhteyksiä. Samaan painoon iltapäivälehdet sitten julkaisivat mistä nuo tärkeimmät kaapelit suunnilleen kulkevat. Kun kaasuputki katkesi, niin taas asiantuntijalausunnolla todettiin, että huoli pois meillä on tuo paatti rannassa, joka riittää korvaamaan menetetyn kaasuyhteyden. Siis yksi kaasualus laiturissa, josta sijainnit ja valokuvat voi hakea lehdestä.

Finngrid on ystävällisesti julkaissut linjakartat missä esimerkiksi kriittiset solmukohdat löytyvät, Traficom missä kaapelit kulkevat ja Helsingin kaupunki asemakaavassaan myös maanalaiset tilat ja käytäväyhteydet, joista nyt sitten median mukaan on yritteliäs Cityspottari on laatimassa kirjaa. Teos lienee myyntimenestys ilmestyessään ainakin käännösversiona. Muutenkin kovin erikoiselta tuo Helsingin touhu vaikuttaa, Malmin alueen pohjavesialue esimerkiksi ei liene enää varavedeksi kelpaavaa, kun rakentamiseen liittyvä myllääminen alkaa ja varmentava hiilivoimala piti ajaa etuajassa alas. No toivottavasti edes hallitukselle on sitten suunniteltu kriisiajan varapaikka jostain muualta, vaikka Vaasasta.

NATO-maa Tsekissä räjähti asevarasto 2014. Tsekin viranomaiset ilmoittivat saaneensa riittävät todisteet siitä, että Venäjällä oli osuutta tapahtumaan ja he karkottivat 2021 18 Venäjän lähetystön työntekijää. NATO-maa Bulgariassa räjähti maaliskuussa 2015 VMZ:n Sopotin-asetehtaan varastossa ja tulipalo tuhosi ison määrän ammuksia. Aluksi tapahtumia markkinoitiin onnettomuuksina, mutta kaksi vuotta sitten myös siellä myönnettiin julkisesti, että tekijät ilmeisesti olivat Venäjän tiedustelupalvelun (GRU) agentteja.

Tässä valossa kovin tuntuu erikoiselta iltapäivälehden juttu Nammon kranaattitehtaasta, jonka tuotteiden loppukäyttäjiin myös Ukraina kuuluu. Pienellä lukemisella, nettihaulla ja Google Earthin selailulla löytyy sitten kaikki tarvittava laitoksesta, joka tuottaa tavaraa myös puolustusvoimien tarpeisiin. Samassa jutussa tietysti pitää kertoa, että Suomessa sijaitsee Pohjoismaiden ainoa nitroselluloosaa ruudin aineena käyttävä tehdas, joita Euroopan alueella on yhteensä viisi.

Nyt sitten kyseisten putki- ja kaapelirikkojen jälkeen aletaan puhua siitä, pitäisikö kriittistä infrastruktuuria koskevan tiedon julkaisemista rajoittaa. Tässä voisi näin maalaisvertausta käyttäen todeta, että ”pilttuun ovet ovat jo levällään, vilja on tallattu ja hevoset karussa metsässä”

Taisi olla kenraali Airo, joka totesi tähän suuntaan: ”Suomi on maailman helpoin maa vakoilijoille, riittää että menee kahvilaan ja lukee päivän lehdet.” Mikäli lumilapiolle on tarvetta ja hinkua, niin niitä voi myös ostaa rautakaupasta.