Kentältä löydettyjä kotiin

Artikkelit
Suomen Sotilas


Tiistaina 31.10. kotiutettiin Viipurin Pietari-Paavalin kirkosta juhlavan muistohetken saattelemana 40 venäläisten etsijöiden vuoden 2023 maastoetsinnöissä löytämää kentälle jäänyttä suomalaista sankarivainajaa. Kenttäpiispa emeritus Hannu Niskanen ja Viipurin evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Vladimir Dorodnii siunasivat heidät kotimatkalle.

Viime kesän etsinnöissä löytyneistä sankarivainajista 27 on löytöpaikka- ja tapahtumatietojen perusteella talvisodan ja 13 jatkosodan kaatunutta. Karjalankannaksen taistelupaikoille heistä jäi 18 ja Laatokan-Karjalaan 22. Yksittäisiä löytöjä tehtiin eniten Taipaleen Terenttilän suolta (10) ja Laatokan takaa Uomaan kylän maastosta (15).

Kotiutetut sankarivainajien jäänteet siirretään myöhemmin tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tiloihin jatkotutkimuksia varten. Jäänteiden yhteydessä löydetyt tuntolevyt sekä eräät tapahtumatiedot ovat hyvänä lähtökohtana ainakin yli kymmenen kaatuneen tunnistamisessa. Tuloksia dna-tunnistamisista saadaan todennäköisesti aikaistaan vasta vuoden kuluttua, sillä tutkittavana on edelleen koko joukko aiempienkin vuosien löytöjä.

Vladimir Dorodnii (vas.) ja Heikki Karhu kantavat arkkuja linja-autoon. Kuva: Pertti Suominen

Kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana, jolloin etsintyötä on ollut mahdollisuus tehdä, kotiin on tuotu nyt yli 1 600:n kentälle jääneen tai kadonneen jäänteet. Heistä 429 on tähän mennessä voitu luotettavasti tunnistaa ja saattaa kotiseuduilleen sankarihautausmaihin haudattaviksi.

Sotavuosien arvokas kaatuneiden kotiuttamisen perinne siis jatkuu. Suomessa asialla on Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys, Venäjän puolella lukuisat vapaaehtoisista koostuvat ryhmät. Näin siis edelleen käynnissä olevasta Ukrainan sodasta huolimatta. Toiminta perustuu valtiosopimukseen Suomen ja Venäjän välillä.Artikkelikuva: Sankarivainajien 29 arkkua valmiina kirkon alttaritasanteella. Kuva: Pertti Suominen