Suojaa sotureille

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Vanha sotilaan henkivakuutussääntö: kun liike pysähtyy, kaivaudu. Hiekkasäkit ja suurhiekkasäkit (kriisinhallintaveteraaneille tutut Hesco:t) ovat käyttöön saataessa paikallaan toimivien joukkojen perusratkaisuja, mutta liikkuvien joukkojen suojaratkaisuiksi näistä ei ole. Suomen Sotilas tutustui DSEI-puolustusmateriaalimessuilla Lontoossa syyskuussa ratkaisuihin, joista tässä esitellään lyhyesti kaksi.

Kotimainen FY-Composites Oy:n tuote, Rapid Armor Shelter System on sotilaskäyttöön kehitetty joukkojen ballistinen sirpalesuojajärjestelmä. Elementit ovat keveitä ja helposti käsiteltävissä, joten järjestelmä soveltuu erinomaisesti liikkuvien joukkojen suojaksi. Helppokäyttöisen järjestelmän avulla voidaan rakentaa suojaseinämä tai suojarakenteet muutamissa minuuteissa, ilman koneita tai työkaluja. Otsikkokuvassa näitä vihreitä komposiittisuojalevyjä, jotka kiinnitetään sekunneissa toisiinsa ja purkaminen on jopa nopeampaa. Neliömäinen peruslevy painaa noin 20 kg ja kolmiolevy 10 kg.

Järjestelmän paneelit suojaavat sirpaleilta eivätkä ime kosteutta. Suojatasoa on mahdollista parantaa laittamalla levyjä peräkkäin ja täyttämällä levyjen välit hiekalla.

Suojalevyjä kytketään toisiinsa pikalukoilla, jotka saa auki vaijerista vetämällä.

Yritys on kehittänyt vastaavat suojalevyt myös polyeteenistä, joka on moderneista kypäristä tuttu materiaali. Levyt ovat saman kokoisia ja saan painoisia kuin komposiittilevyt, mutta uusi levy suojaa 7,62 x 51 NATO kiväärin luodilta (patruuna hirviporukoissa tuttavallisemmin .308).

Kaikki komponentit kestävät UV-säteilyä, polttoaine- ja öljyroiskeita sekä kaikkia ulkoilmassa esiintyviä lämpötiloja. Monikäyttöinen suojajärjestelmän paras etu on nopea kokoaminen ja erityisesti nopea purjaminen, jolloin joukko saa suojaa, mutta ratkaisu mahdollistaa joukon liikkeen.

”Lego-suoja”

Toisenlaisen ratkaisun nopean linnoittamisen toteuttamiseksi on englantilaisen Quickblock Defensen modulaarinen rakennusjärjestelmä. Tätä ratkaisua voi kuvata harkkorakentamiseksi. Muovilevyistä on toteutettu nopeasti rakennettavia harkkokehyksiä, joita ladotaan suojaseinämiksi. Sirpalesuoja saadaan aikaiseksi täyttämällä muovikuoret hiekalla. Ilman hiekkatäyttöä ”palikoista” voi tehdä pieniä rakennuksia ja sääsuojia esimerkiksi luonnonkatastrofialueilla. Linnoitejärjestelmä sopii väliaikaisiin ja puolipysyviin käyttötapauksiin.

Maassa kuljetuskunnossa olevia suojalaatikoita, avatut laatikot ladotaan kuin tiilet.

Järjestelmä onkin alunperin suunniteltu siviilitarkoituksiin, mutta  on kehitetty yhteistyössä Ison-Britannian puolustusministeriön kanssa joukkojen suojaamisratkaisuksi.

Suojavallit tai muut rakenteet on voidaan pystyttää nopeasti ilman erikoisosaamista, työkaluja tai lisämateriaaleja pl. sirpalesuojan tarjoava täytehiekka. Täytemaa saadaan monesti paikan päältä, mutta savolaisessa moreenimaassa maaperä kyllä haastaa kaivajan.

Quickblock-rakenteet voidaan purkaa ja lohkoja käyttää uudelleen. Suuret rakennuspalikat ovat vahvoja ja kestäviä, mutta kuitenkin kevyitä. ”Peruspalikka” painaa 1,3 kg ja kooltaan 23 x 23 x 46 cm3. ja niitä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai täytettynä, jolloin suoja ja vakaus paranevat.

Yrityksellä on tarjota myös nopeampi pikalinnoiteratkaisu, joka perustuu samaan ”harkkoideaan”. Harkot on kuitenkin metallisärmäisiä ja kaikki sivut ovat komposiittisuojalevyä. Näinollen kun palikat on koottu suojaseiniksi tai muiksi rakenteiksi, niin sirpalesuoja on heti valmis. Näidenkin rakenteiden hiekkatäyttö lisää merkittävästi suoja-arvoa.

Komposiittilevyillä toteutettu rakennuspalikka antaa sirpalesuojan jo ilman maatäyttöä.

 

 

Kuvat tuotteita valmistavien yritysten.