Ruska 23 -harjoitus alkaa

Artikkelit
Arto Ojanen


Ilmavoimien kuluvan vuoden pääsotaharjoitus Ruska 23 alkaa tänään. Siihen osallistuu yhteensä noin 60 ilma-alusta ja noin 4 500 sotilasta. Harjoituksessa koulutetaan ensisijaisesti Karjalan ja Satakunnan lennostojen kantahenkilökuntaa ja reserviläisiä. Sotilaista reserviläisiä on noin 2 600. Harjoitukseen osallistuvat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomen kumppani- ja liittolaismaista.


Ruska 23 harjoituttaa koko Ilmavoimia. Harjoituksessa hyödynnetään monimutkaisia maalitilanteita, ja joukot harjoittelevat sekä ilmataistelua että taistelua tukikohdassa. Ilmavoimien hajautetun taistelutavan mukaisesti harjoitus hyödyntää useaa tukikohtaa ympäri Suomea. Harjoituksen päätukikohdat ovat Rissala, Pirkkala ja Rovaniemi. Harjoituksen aikana lennetään myös Tervon ja Vieremän maantietukikohdista. Lisäksi lentotoimintaa on Tikkakosken, Oulun, Kokkolan, Vaasan, Jämijärven, Porin, Joroisten ja Varkauden alueilla. Suomalaisia koneita tukeutuu myös Kallaxin tukikohtaan Ruotsissa.


– Ilmavoimilla on osaava henkilöstö, korkea valmius ja moderni suorituskyky, ja Ruska 23 vahvistaa niitä entisestään. Harjoitus ylläpitää ja kehittää Ilmavoimien kykyä puolustaa Suomea yhdessä kumppaneiden ja liittolaisten kanssa, tiivistää harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Karri Heikinheimo.


Lentotoimintaa ympäri vuorokauden


Suurin osa harjoitukseen osallistuvista ilma-aluksista on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Niiden lisäksi harjoitukseen osallistuu Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita sekä kansainvälisten kumppanimaiden ja liittolaisten konekalustoa.


Kumppani- ja liittolaismaista ilma-aluksia harjoitukseen osallistuu noin 10. Harjoituksessa on mukana lento-osastoja Ruotsista ja Isosta-Britanniasta. Ruotsi tuo harjoitukseen JAS-39 Gripen -monitoimihävittäjiä ja Iso-Britannia F-35-hävittäjiä. Ruotsalainen konekalusto tukeutuu harjoituksessa Pirkkalan tukikohtaan. Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjät operoivat Queen Elizabeth -lentotukialukselta Norjan rannikolta eivätkä tukeudu Suomeen.


Ruska 23 -harjoituksessa on lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla ja yliäänilentoja, jotka lennetään yli 10 kilometrin korkeudessa mantereen päällä. Lisäksi harjoituksessa käytetään ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvia silppuja ja soihtuja. Silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja, ja soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, Ilmavoimista kerrotaan.

Artikkelikuva: F/A-18C Hornet -monitoimihävittäjä. Kuva: Ville Tuokko