Häivepommarin ensikosketus Eurooppaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Yhdysvaltojen ilmavoimien Northrop Grumman B-2 Spirit häivepommikone kosketti ensimmäistä kertaa Euroopassa maan pintaa eilen. Se laskeutui Norjaan, Ørlandiin, joka on jotakuinkin Vaasan korkeudella Norjan rannikolla. Kone ”kuumatankattiin”, eli polttoainetäyttö tehtiin koneen moottorien ollessa käynnissä. Samoin koneen miehistö vaihdettiin, olisikohan lentoturvallisuussyyt takana. Näillä strategiilla pommareilla kun lentokeikat on jokus todella pitkiä. Ja uudelleen ilmaan heti miehistövaihdon, tankkauksen ja pakollisten tarkastuksien jälkeen.

Koneen visiitillä voi olla myös poliittista merkitystä tilanteen muututtua kireämmäksi Euroopassa ja arktisen alueen merkityksen nousun myötä.

Northrop Grumman B-2 Spirit on Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä oleva strateginen pommikone. Kone on suunniteltu kantamaan sekä tavanomaisia pommeja, ohjuksia että ydinaseita.

1980-luvulla suunniteltu B-2 Spirit on häiveteknologialla varustettu lentokone. Se on tällä hetkellä maailman kehittynein operatiivisessa käytössä oleva strateginen pommikone, jolla on varsin futuristinen ulkomuoto.

Northorp Grumman B-21 Raider, Spiritin uudempi vertainen ja USA:n strategisten ilmavoimien täydentäjä,  on jo esitelty USA:n kuudennen sukupolven häivepommikoneena. Raider on muotoilultaan hyvin samanlainen lentävä siipi. Mainittakoon, että kuudennen sukupolven hävittäjäkoneet ovat vasta suunnittelussa.

Venäläiset ovat melkoisella takamatkalla modernien pommikoneiden osalta. Paras pommikone heillä on Tupolev Tu-160, joka on Spiritiin ja Raideriin verrattuna vanhaa lentokonesuunnittelua.

Korkean kehitys- ja tuotantohinnan vuoksi B-2 Spirit -koneita on valmistettu ainoastaan 21 kappaletta, joista yksi on tuhoutunut lento-onnettomuudessa.

Norjan puolustusvoimien video (Ole Andreas Vekve) koneen laskeutumisesta X-palvelussa: