Reservin voima

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Suomalainen maanpuolutus – olipa kyseessä kansalaisten tahto tai Puolustusvoimien suorituskyky – on saanut ansaittua kiitosta kansainvälisissä arvioissa. Samoin suomalainen sotilaskoulutus on todettu hyväksi ja tehokkaaksi. Monissa kansainvälisissä harjoituksissa ja kriisinhallintaoperaatioissa on annettu näyttöä osaamisesta. Samoin Ukrainassa vapaaehtoisina taistelutehtävissä toimineiden ja taistelukoulutustehtäviin kouluttajina osallistuneiden reserviläistemme taidot ja osaaminen ovat saaneet ansaittua kiitosta.

 

Kun joukkoja arvostetaan ja kiitetään, kyse on isolta osalta, ellei kokonaan reservin ja reserviläisten suorituskyvystä.  Ja kun tarkastellaan Suomen maanpuolustuksen ratkaisua, Puolustusvoimat muodostuu kriisin ja sodan aikana lähes kokonaan reserviläisistä. Reservi on siis välttämätön ja korvaamaton tekijä maanpuolustuksessamme.

 

Varusmiespalveluksen ja kertausharjoitusten lisäksi vapaaehtoinen reserviläistoiminta on keskeisessä asemassa rakentamassa ja ylläpitämässä reservin osaamista ja valmiutta.

 

Reserviläisliitto on tilannut Jere Hietala Photographylta dokumentin, jossa esitellään reserviläisen moninaisia mahdollisuuksia ja erilaisia reserviläisyyden polkuja. Suomessa on ollut vuodesta 1922 lähtien asevelvollisuuslaki ja vahva reservi, jonka merkitys on aivan keskeinen Suomen puolustamisen kannalta. Dokumentti valottaa sitä, mistä vapaaehtoinen maanpuolustustyö tänä päivänä koostuu.

 

Mukana toteuttamassa ja tukemassa tätä isoa projektia olivat Puolustusvoimat sekä Maanpuolustuskoulutus MPK, Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisurheiluliitto.

 

Reservin voima -dokumentti on nähtävissä mm. Youtube-kanavalla. Voit hakea dokkarin nimellä tai allaolevasta linkistä:

 

(439) Reservin Voima – YouTube

 

 

Otsikkokuva Puolustusvoimat.