Tuhottuja Leopardeja

Artikkelit
Jukka Janhunen

Ihmeaseita ei ole olemassakaan. Kaiken voi tuhota.

Tämä pätee myös Leopard 2 -taistelupanssarivaunuun.


Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) -nimisellä Twitter-tilillä on nähtävissä videomateriaalia ensimmäisistä tuhotuista Leopard 2A4 -vaunuista. Video on ilmestynyt torstaina 8.6. klo 18:33. Asiasta on jo raportoitu monissa medioissa. Alkujaan materiaalin on julkaissut Venäjän puolustusministeriö.


Videossa näkyy ainakin kolme Leopard 2A4 -vaunua, joista yksi vaikuttaa olevan liekeissä ja kaksi muuta paikoillaan. Leopardien lisäksi videolla näkyy M113 -panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. Osa näyttää liikkuvan.


On vaikeaa tulkita mitä on tapahtunut, mutta näyttää siltä, että ukrainalaiset ovat kärsineet tappioita ja liike on pysähtynyt. Syynä voi olla esimerkiksi kärjen ajaminen miinaan. Venäläinen tykistö moukaroi pysähtynyttä mekanisoitua osastoa. Tämä on aivan tyypillinen toimintatapa.


Videosta pystyy myös huomaamaan, että ajoneuvojen väliset etäisyydet ovat aivan liian pienet. Tästä samasta asiasta venäläisiä ripitettiin Kiovan valtausyrityksen yhteydessä. Tositilanteessa liike kuitenkin sumppuuntuu todella helposti, vaikka asiaa olisi harjoiteltu ahkerasti. Mitä ikinä tapahtuukaan, ei paikoilleen pitäisi jäädä.


Täytyy muistaa, että yksittäinen video on aina pieni osa suurta kokonaisuutta. Klippi ei kuvaa kuin yhtä tilannetta monien joukossa.

Silti yhtä tärkeää on muistaa, että ainoastaan oikea toiminta ja hyvä koulutustaso mahdollistavat omien tappioiden minimoinnin. Koulutusta ei korvaa edes suorituskykyinen asejärjestelmä.


Myös Oryx on julkaissut oheisen lohduttoman kuvan, jossa näkyy neljä Bradley -panssarivaunua tuhottuna tai hylättynä. Samaan sumppuun on joutunut yksi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu. Tilanteessa on varmasti kohdattu miinoite, sillä Bradley -vaunuissa on teloja poikki. Miinoiteteoriaa tukee myös kuvassa oleva raivauspanssarivaunu.

Lähde: Twitter: Oryx (@oryxspioenkop)


Kuvat ja videot ovat aina vain pieni silmäys isoon kokonaisuuteen, joiden tarkoituksena on korostaa materiaalin julkaisija agendaa. Oli miten oli, ukrainalaisten toiminnassa saattaa olla vielä paljon parannettavaa.

Otsikkokuva: Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunu Ukrainan käytössä. (Lähde: Twitter: OSINTtechnical (@Osinttechnical))