Virtuaalista sotavammojen hoitoa

Artikkelit
Pekka Virkki

Puolustusvoimat digitalisoi myös koulutustoimintaansa.


Hiljattain käyttöönotettu virtuaalinen ensihoitopaikka -ohjelmisto mahdollistaa ensihoitoryhmien paikkariippumattoman ja kustannustehokkaan koulutuksen.


Virtuaalisen ensihoitopaikan avulla voidaan harjoitella muun muassa amputoituneen alaraajan hoitoa, kirurgisen hätäilmatien avaamista sekä kiristyssiteen ja hemostaattisten, verenvuotoa tyrehdyttävien siteiden käyttöä.


Ohjelmiston käyttäjät toimivat virtuaalitilassa virtuaalilaseja sekä käsiohjaimia hyödyntäen eikä heidän tarvitse olla fyysisesti läsnä samassa paikassa, mikä vähentää harjoitteluun vaadittavan työn määrää ja luo kustannussäästöjä.


Sotilaslääketieteen keskuksen ja Merisotakoulun yhteistyössä kehittämää ohjelmistoa tullaan Puolustusvoimien tiedotteen mukaan edelleen jalostamaan.

Kuva: Puolustusvoimat.