Kenraalitason asiantuntemusta eduskuntaan

Kolumnit
Pekka Virkki

Suomessa on perinteisesti hiukan karsastettu sotilaiden osallistumista politiikkaan, mutta Venäjän suurhyökkäyksen ja Nato-prosessin myötä ovat kansalaiset alkaneet arvostaa entistä enemmän myös evp-upseerien kovaa maanpuolustus- ja turvallisuusasiantuntemusta.


Tämä näkyi eduskuntavaalituloksessa hyvin selvästi.


Kenraalikuntaan aiemmin kuuluneista eduskuntaan nousivat entinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sekä kenraalimajuri evp Pekka Toveri, jonka Suomen Sotilaaseen kirjoittamat Ukraina-tilannekatsaukset lukeutuivat suosituimpiin juttuihimme.


Panssarikoulun johtajana (2000-2002) sekä Panssariprikaatin komentajana (2011-2013) työskennellyt Toveri kartutti kansainvälistä kokemusta puolustusasiamiehen tehtävässä Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosina 2016-2019, minkä jälkeen hänet nimitettiin pääesikunnan tiedustelupäälliköksi.


Kenraali Jarmo ”Charles” Lindberg puolestaan on entinen hävittäjälentäjä, joka toimi komentajana ensin Ilmavoimissa 2008-2012 ja sitten Puolustusvoimissa 2014-2019 – toisin sanoen Krimin miehityksen jälkeiset viisi vuotta. Hänen kausillaan niin Ilmavoimien kuin sittemmin myös muiden puolustushaarojen länsiyhteistyö syveni merkittävästi.

Myös lukuisia muita maanpuolustus- ja turvallisuusasioissa vahvasti profiloituneita henkilöitä sekä entisiä kadettiupseereja nousi eduskuntaan ensikertalaisina tai uusi paikkansa.

Vaikeina aikoina heidän arvonsa ymmärretään. Hyvä niin.