Puolustusvoimien panssarintorjuntakyky täydentyy NLAW-lisähankinnalla

Artikkelit
Suomen Sotilas


Puolustusministeri Mikko Savola on hyväksynyt 23.2.2023 Puolustusvoimien esityksen raskaiden NLAW-lähipanssarintorjuntaohjusten hankkimisesta. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 9.2.2023.


Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 37 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin. Ohjukset hankitaan yhteishankintana Ruotsin ja Ison-Britannian kanssa, ja ne toimittaa Saab. Hankinta tapahtuu kokonaisuudessaan Ruotsin puolustusmateriaaliviraston (FMV) ja Saabin välisen puitesopimuksen kautta. Suomi liittyi puitesopimukseen 18.5.2022.

NLAW. Kuva: Saab.


NLAW-lähipanssarintorjuntaohjus on tarkoitettu ensisijaisesti raskaita panssarivaunuja vastaan, mutta se soveltuu myös rynnäkkövaunujen ja kevyiden ajoneuvojen sekä asepesäkkeiden tuhoamiseen. NLAW on yhden taistelijan kertakäyttöinen panssarintorjunta-ase, joka toimii ammu ja unohda -käyttöperiaatteella. Maaliin hakeutumisessa ohjus käyttää ennustettua lentorataohjausta (Predicted Line of Sight, PLOS). Maaliin ohjus voi iskeä käyttäen joko suorahyökkäys- (Direct Attack, DA) tai kattohyökkäysmoodia (Overflight Top Attack, OTA) käyttäen.NLAW-lähipanssarintorjuntajärjestelmä (Next Generation Light Anti-tank Weapon). Kuva: Puolustusvoimat.


NLAW:llä voidaan ampua kaikista ampuma-asennoista. Vastamassaperiaate mahdollistaa ampumisen suljetusta tilasta. Raskaan lähipanssarintorjuntaohjuksen kanssa voidaan käyttää Patria NLAW VV3X -valonvahvistinta. NLAW-ohjus painaa 12,5 kg, ja sen tehokas ampumaetäisyys on 20–600 metriä. Ontelopanoksen läpäisykyky on yli 500 mm.
Artikkelikuva: Puolustusvoimat.