Carl Bildt Suomen Sotilaalle: Porvarihallitus on Nato-prosessille parempi

Artikkelit
Pekka Virkki

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kommentoi Suomen Sotilaalle ajankohtaisia kysymyksiä Latvian pääkaupunki Riiassa järjestettävän Riga Conferencen yhteydessä.


(Kaikki konferenssia käsittelevät artikkelimme löytyvät tästä avautuvalta koontisivulta)


Ruotsin Nato-tie on jo pitkällä


”Minusta meillä on aika paljon tehtävää puolustussuunnittelun suhteen”, Bildt kommentoi Ruotsin Nato-integraation tilannetta.


”Se vie vuosia.”


Koordinaatiokumppaneina Bildt nostaa erityisesti esiin Suomen, Norjan ja Tanskan.


Tiedusteltaessa sotilaallisen ja poliittisen jäsenyysprosessin keskinäistä suhdetta sanoo konkari molemmissa olevan tehtävää, mutta ei näe ongelmia ainakaan poliittisella puolella.


Turkki ja Unkari kuitenkin viivyttävät Ruotsin ja Suomen jäsenyyden ratifiointia, minkä vuoksi Bildt pitää uuden hallituksen ensiarvoisen tärkeänä tehtävänä neuvotteluja Ankaran kanssa.


Lisäksi ratkaistavaksi on tulossa suurehko määrä erilaisia juridisia kysymyksiä.


”Emme saa unohtaa, että Naton jäsenvaltioiden ratifioitua sen (jäsenyyden) meidän tulee itse ratifioida se”, Bildt muistuttaa. Tällöin juridisten kysymysten on oltava selkeitä.


”Työtä on melko paljon.”


Porvarihallitus on parempi


Bildtin mukaan nykyinen hallitus on edeltäjäänsä parempi Nato-prosessin näkökulmasta, sillä sen enemmistö on kannattanut jäsenyyttä pitkään sekä tuntee puolustusliiton paremmin.


”Mielestäni se on parempi. Ei tarvetta sanoakaan”, Bildt toteaa kysyttäessä.


”Edellinen hallitus teki U-käännöksen muutamassa kuukaudessa. Se oli erinomaista, mutta he eivät olleet siellä (Naton kannalla) aiemmin.”


EU ja Nato lähentyvät


Euroopan unionin ja Naton Bildt näkee Suomen sekä Ruotsin jäsenyyden myötä lähentyvän toisiaan entisestään ja muodostavan samoihin tavoitteisiin sitoutuneen läntisen kokonaisuuden.


”Liikumme paljon lähemmäs toisiamme”, Bildt tiivistää.


Siinä missä Nato on sotilasliitto, EU on veteraanipoliitikon määritelmän mukaan turvallisuusliitto, jonka mahdollisuudet vastata hybridiuhkiin, taloudelliseen painostukseen ja vastaaviin haasteisiin ovat paljon paremmat.


”Natolla on tankit ja hävittäjät, mutta todelliseen turvallisuuteen tarvitaan molempia. Tämä on nähty erinomaisesti Ukrainassa.”

Kuva: Carl Bildt (kuvaaja: Pekka Virkki)