Puolustusvoimien suojavarustus- ja kenttäradiohankinnat

Artikkelit
Suomen Sotilas


Teksti: Aleksei Kettunen

Kuva: Puolustusvoimat


Puolustusvoimat jatkaa taistelijoiden henkilöballistisen suojavarustuksen parantamista hankkimalla lisää M17-luotisuojaliivejä suomalaiselta C.P.E. Production Oy:ltä seitsemällä miljoonalla eurolla. Suomen Sotilas on esitellyt C.P.E.:n tuotteita, ja aikaisemmista numeroistamme voit lukea myös M17-liivin testituloksista.


Suojaliivi suojaa käyttäjäänsä erilaisilta ulkoisilta uhilta, erityisesti luodeilta ja sirpaleilta. Suojaliivissä on huomioitu taistelijan varustuksen tarpeet ja vaatimukset. Liiviin voidaan kiinnittää varustetaskuja ja reppupaneeli, joihin voidaan pakata ja sijoittaa tehtävän edellyttämää henkilökohtaista varustusta ja välineitä.


Samalla suomalaiselta Finn-Savotta Oy:ltä hankitaan 13 miljoonalla eurolla varustetaskusarjoja, joita käytetään kaikissa nauhakujallisissa kantolaitteissa ja suojaliiveissä. Ne mahdollistavat taistelijan henkilökohtaisen taisteluvarustuksen kiinnittämisen suojaliiveihin (mm. lippaat, heitteet, ensiapuvälineet). Taskusarjan M05-kuvioidut taskut lisäävät taistelijan varustuksen häiveominaisuuksia. Hankintojen kotimainen työllisyysvaikutus on arviolta 70 henkilötyövuotta.


Puolustusministeriö päätti 14.9.2022 uusien kenttäradioiden hankinnasta Puolustusvoimille israelilaiselta Elbit Systems C4I and Cyber Ltd -valmistajalta 24,48 miljoonalla eurolla. Kenttäradiot toimitetaan Puolustusvoimille vuosina 2022–2024.