Ratsuväkimuseo

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Kristiinankatu 2
Linnoitus
53900 Lappeenranta


Postiosoite
PL 239
53101 Lappeenranta


Nettisivu


Museon aukioloajat

Kesä (6.6.–21.8.2022)
ma–pe 10–18
la–su 11–17

Talvi (22.8.2022 alkaen)
ke–la 11–17


Sisäänpääsymaksu


Linnoituksen museoiden yhteislippu (Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo)


Aikuiset 10 €
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, ryhmät (min. 10 hlö) 8 €
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Sotaveteraaneille ja lotille vapaa pääsy


Kaikukorttikohde
Vammaiskorttikohde
Nuorisokorttikohde


Lyhyt kuvaus museostanne


Ratsuväkimuseon näyttely Hakkapeliitoista hurmahousuihin – Ratsuväkielämää vuosisatojen ajan.


Käykö Teillä museokortti?


Kyllä


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on?


Kesällä 2019 avautunut näyttely esittelee suomalaisen ratsuväen historiaa aiempaa laajemmin ja monipuolisemmin. Tarinallisuus on merkittävässä osassa näyttelyssä. Esillä on ratsuväkeen liittyvää esineistöä sodan ja rauhan ajoilta, unohtamatta ratsumiehen parasta ystävää, hevosta.

Ratsuväkimuseo tarjoaa kiinnostavan ja informatiivisen tietopaketin kotimaisen ratsuväen vaiheista.


Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Ratsuväkimuseo toimii Lappeenrannan kaupungin vanhimmassa rakennuksessa, joka rakennettiin vuonna 1772 venäläisen varuskunnan vartiotuvaksi. Rakennuksessa tehtiin mittava peruskorjaus sen historian kerroksia kunnioittaen.


Mitä tarjottavaa Teillä on lapsille?


Ratsuväkimuseossa asiakkaat voivat sovittaa päälleen perinteistä m/22 luurankotakkia ja suikkaa. Lapsille on oma pieni sotilastakki, n. 2-vuotiaan koko.


Näyttelyssä on esillä hevonen pilttuussaan ja pieniä kurkistusluukkkuja niin isoille kuin pienillekin museovieraille.


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Lappeenrannan rautatieasemalta on Linnoitukseen kävellen kaksi kilometriä. Keskustan bussipysäkiltä kävelymatkaa museoon on noin 600 metriä. Autolla pääsee museon viereen.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Lappeenrannan Linnoitus on kulttuurihistoriallisesti arvokas alue, josta löytyvät muun muassa Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo sekä Suomen vanhin ortodoksikirkko, kahviloita, gallerioita ja puoteja. Linnoituksen vieressä sijaitsee Lappeenrannan satama, mistä pääsee Saimaan risteilyille ja voi maistaa esimerkiksi paikallisia herkkuja, vetyjä ja atomeita. Lisätietoa museoista saa osoitteesta https://www.lappeenranta.fi/museot ja Linnoituksesta osoitteesta https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunkimme/Linnoitus.


Ratsuväkimuseon historiaa ja perusnäyttely


Ratsuväkimuseo toimii Lappeenrannan kaupungin vanhimmassa rakennuksessa, joka rakennettiin vuonna 1772 venäläisen varuskunnan vartiotuvaksi. Myöhemmin rakennuksessa toimivat mm. vankilan myymälä, Lappeenrannan kaupungin museo ja yleisradion aluekeskus.


Ratsuväkimuseo perustettiin Lappeenrannan kaupungin ja Uudenmaan Rakuunapataljoonan sekä ratsuväen perinneyhdistysten yhteistoiminnan tuloksena. Museo avattiin vuonna 1973.


Rakennuksessa tehtiin mittava peruskorjaus historiallisuutta kunnioittaen. Kesällä 2019 avautunut näyttely esittelee suomalaisen ratsuväen historiaa aiempaa laajemmin ja monipuolisemmin. Tarinallisuus on merkittävässä osassa näyttelyssä. Esillä on ratsuväkeen liittyvää esineistöä sodan ja rauhan ajoilta, unohtamatta ratsumiehen parasta ystävää, hevosta. Ratsuväkimuseo tarjoaa kiinnostavan ja informatiivisen tietopaketin kotimaisen ratsuväen vaiheista.