Rajamuseo

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Immolan kasarmialue
Niskapietiläntie 32
55910 Imatra


Museon aukioloajat


Kesäkuukausina v. 2022 aukioloajat
ke-su klo 13-17
(huom. uudet ajat tulossa kesäksi 2023)
Syys-/talvi-/kevätkaudella museo auki tilauksesta


Sisäänpääsymaksu


Museoon on ilmeinen sisäänpääsy


Lyhyt kuvaus museostanne


Rajamuseo on valtakunnallinen Rajavartiolaitoksen historiaa esittelevä museo. Olemme keskittyneet toimintaan maalla ja ilmassa: museo taltioi ja esittelee Rajavartiolaitoksen maarajojen valvontaan liittyvää historiaa, lento- ja pelastustoiminnan historiaa sekä sotien ajan rajajoukkojen historiaa. Rajamuseon näyttelytilat sijaitsevat valtakunnan itärajan kupeessa Imatralla, Immolan kasarmialueella.


Käykö Teillä museokortti?


Ei.


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on?


Ainutlaatuista Rajavartiolaitoksen toimintaan liittyvää aineistoa ja tietoa. Kaksi Mannerheim-ristiä.


Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Rajamuseo kertoo sotien ajan rajajoukkojen toiminnasta makro- ja mikrotasolla.


Mikro- eli yksilötasosta mainittakoon inkeriläistaustainen Mannerheim-ristin ritari, kaukopartiomies ja Rajavartiolaitoksessa palvellut Mikko Pöllä, joka on hyvin esillä Rajamuseossa. Pöllästä on tehty muun muassa pienoiselämänkertaelokuva.


Yksittäisistä esineistä mainittakoon myös talvisotaa ennen Raatteen tien läheisyydessä sijainnut Suomen rajapylväs, jossa näkyy neuvostoliittolaisten sotilaiden ampumia luotien jälkiä.


Mitä tarjottavaa Teillä on lapsille?


Kesällä 2022 lapset ovat päässeet kokeilemaan lapsille varta vasten teetettyjä Rajavartiolaitoksen partiohaalareita ja päähineitä. Lapset voivat myös katsoa diakuvia diojenkatselulaitteelta (toki aikuisetkin). Lapsille on ollut jaossa pahvisia koottavia Rajavartiolaitoksen partioautoja. Sekä lapset että aikuiset voivat kokeilla meillä myös aitoa Suomi-konepistoolia sekä Maxim-konekivääriä.


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Imatran paikallisliikenteen bussilla pääsee Rajamuseon kupeeseen. Oma auto tarvitaan vähänkään kauempaa tuleville.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Lento-Osasto Kuhlmeyn muistomerkki Immolan lentokentällä


Rajavartiolaitoksen Rajamuseossa yksi osa näyttelystä on omistettu sotien ajan rajajoukoille ja rajan sotilaiden tarinoille sodasta. Uusi näyttely kesällä 2023 tuo esiin rajajoukkojen ja niissä palvelleiden sotilaiden toimintaa aivan uudella tavalla. Rajamuseo kertoo Rajavartiolaitoksen yli satavuotisen toiminnan historiasta monipuolisesti ja rajavartijoiden arkea unohtamatta.