Museo Militaria

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Vanhankaupunginkatu 19
13100 Hämeenlinna


Nettisivut


Museon aukioloajat


Kesäkaudella 1.5.–31.8.
joka päivä klo 10–17


Talvikaudella 1.9.–30.4.
ti–su klo 11–17
(joulutauko 16.12–1.1.)


Sisäänpääsymaksu


Aikuinen 9€

Lapsi (7–17 v.) 4,50€

Alennuslippu 6€ (eläkeläinen, opiskelija, työtön, kriisinhallintaveteraani, ryhmä väh. 10 henkilöä)

Perhelippu 20€

Koululaisryhmä 3€/oppilas


Sotiemme veteraaneille, varusmiehille sotilaspuvussa, puolustusvoimien henkilöstölle ja avustajille ilmainen sisäänpääsy.


Linnanniemen aluelippu (1.9.–30.4.): Museo Militaria – Hämeen linna, aikuinen 14 €, lapsi 7 €

Linnanniemen aluelippu (1.5.–31.8.): Museo Militaria – Hämeen linna – Vankila, aikuinen 19 €, lapsi 9 €


Yhteislippu: Museo Militaria – Panssarimuseo: aikuinen 15 €, lapsi 7 €


Lyhyt kuvaus museostanne


Museomme esittelee Suomen tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien historiaa keskiajalta nykypäivään.


Käykö Teillä museokortti?


Kyllä.


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on?


Museo Militaria tarjoaa laajan katsauksen Suomen alueen sota- ja sotilashistoriaan tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien kautta. Museossa on monipuolista katsottavaa ja koettavaa Suomen historiasta, sotahistoriasta, sotilaselämästä, tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajeista sekä teknisistä laitteista kiinnostuneille.


Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Museon Salattua! -näyttelyhuoneessa voi tutustua puolustusvoimien historiansa aikana käyttämiin salauslaitteisiin, joiden joukossa on aito saksalainen Enigma-salakirjoituskone. Tykistönkenraali Vilho Nenoselle on omistettu oma näyttelyhuone, jossa on esillä esimerkiksi Lange & Söhnen valmistama Waffen-SS-tunnuksilla varustettu tarkkuuskello. Kenttätykin kehityskaareen mustaruutitykistä moderniin kenttätykkiin voi tutustua museon kymmenien tykkien kautta. Jatkosodan hyökkäysvaiheeseen liittyvän Viipurin radiomiinan tekniset osat ovat tarkasteltavana

päärakennuksen toisessa kerroksessa. Pioneerien ylimenotoimintaa havainnollistetaan yksityiskohtaisilla pienoismalleilla ja ulkonäyttelyalueen aidolla suurikokoisella kalustolla. Museossa esillä myös tykki, jonka lavetilla Suomen marsalkka Mannerheim saatettiin hautaan.


Mitä tarjottavaa Teillä on lapsille?


Lapsille on tarjolla muun muassa toiminnallinen näyttely ”QSO – minulla on yhteys”, jossa voi itse kokeillen tutustua lennättimen, vilkun ja merkinantolippujen toimintaan. Myös parikaapelin nostoa puuhun ”oravakepin” avulla voi kokeilla. Lomakausilla lapsiperheille tarjotaan puuhaa esimerkiksi omatoimisten museosuunnistusten muodossa.


Koululais- ja muille lapsiryhmille tarjoamme museosuunnistusten lisäksi lapsille räätälöityjä opastuksia. Osana monilukutaitoprojektia museolle rakennettiin kirjamuodossa pelattava, yläkouluikäisille suunnattu pakopeli, jossa ratkaistaan erilaisia pulmia näyttelyssä kierrellen. Pakopeliä mahtuu pelaamaan kerrallaan kolme viiden hengen ryhmää.


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Museollemme pääsee julkisen liikenteen avulla. Autoileville asiakkaille on tarjolla erittäin paljon parkkitilaa Linnankasarmien paraatikentällä museon päärakennuksen edustalla.


Museomme sijaitsee


– 2,2 kilometrin päässä Hämeenlinnan rautatieasemalta.

– 1,4 kilometrin päässä Hämeenlinnan linja-autoasemalta.

– 180 metrin päässä lähimmältä bussipysäkiltä, johon pysähtyvät Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteen linjat 17 ja 68


Kävelyreitti rautatieasemalta museolla kulkee Vanajaveden kansallismaisemissa.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Hämeenlinnan Linnanniemessä sijaitsee myös Hämeen linna sekä Vankilamuseo. Aluelipulla pääsee kaikkiin Linnanniemen museokohteisiin.


10 kilometrin automatkan päässä sijaitsevaan Panssarimuseoon on mahdollista ostaa Museo Militarian ja Panssarimuseon yhteislippu. Panssarimuseo ja Museo Militaria muodostavat yhdessä erittäin kattavan kokonaisuuden maavoimien historiasta.


Hämeenlinnan kaupungin syntysijoilla, punatiilisen Linnankasarmin suojissa toimii Suomen laajimpiin kuuluva sota- ja sotilashistoriallinen museo.


Museo Militarian perusnäyttely johdattaa kävijän tykistö-, pioneeri- ja viestitoiminnan historiaan keskiajalta nykypäivään. Perusnäyttelyyn kuuluu aikakausittain etenevän perusosion lisäksi muun muassa tykistönkenraali Vilho Nenosen elämää, Puolustusvoimien salauslaitteiden historiaa sekä suojelutoiminnan vaiheita esittelevät huoneet. Museon vaihtuvat näyttelyt esittelevät sota- ja sotilashistorian teemoja myös museon aselajien ulkopuolelta.


Museo Militaria tarjoaa monipuolista katsottavaa Suomen historiasta, sotahistoriasta, sotilaselämästä, tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajeista sekä teknisistä laitteista kiinnostuneille.