Mannerheimin salonkivaunu

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Mannerheimintie 1
50100 Mikkeli


Museon aukioloajat


Vuosittain 4.6. (lippujuhlan päivä ja Mannerheimin syntymäpäivä) klo 10-17.


Sisäänpääsymaksu


Ei sisäänpääsymaksua aukioloaikana.


Lyhyt kuvaus museostanne


Mikkelin rautatieasemalla on esillä C.G.E. Mannerheimin käytössä vuosina 1939-1946 ollut salonkivaunu, Rautatiehallituksen virkavaunua A 90.


Käykö Teillä museokortti?


Kyllä


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Vaunu sijaitsee rautatieasemalla, jonka yhteydessä on myös linja-autoliikenteen Matkakeskus, joten perille pääsee hyvin julkisilla.


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on / Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Mannerheim matkasi salonkivaunullaan lähes 80 000 kilometriä erilaisilla neuvottelu- ja tarkastuskäynneillään. Vaunussa käytiin myös kuuluisa salaa nauhoitettu keskustelu Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin kanssa Mannerheimin syntymäpäiväjuhlilla 4.6.1942.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Suosittelemme tutustumaan vanhalla kasarmilla sijaitsevaan Jalkaväkimuseoon sekä Mikkelin alueen useisiin historiallisiin kartanoihin, kuten Kenkäveroon ja Tertin kartanoon.


Mikkelin rautatieasemalla on esillä C. G. E. Mannerheimin käytössä vuosina 1939–1946 ollut salonkivaunu, Rautatiehallituksen virkavaunu A 90. Vaunussa on salonki, viisi makuuhyttiä sekä keittiö ja wc. Mannerheimin salonkivaunu oli tavallisesti liitettynä Päämajan esikuntajunaan, mutta usein se yhdistettiin myös tavallisen siviilijunan perään. Mannerheim matkusti vaunussa yli 100 matkaa ja yhteensä yli 78 000 km.


Mikkelin kaupungin museoiden ylläpitämä Mannerheimin salonkivaunu on avoinna yleisölle perinteisesti vain kerran vuodessa. Kyseinen päivä on 4. kesäkuuta, jolloin on Puolustusvoimain lippujuhlan päivä ja Mannerheimin syntymäpäivä.