Kotiutuneet

Artikkelit
Arto Ojanen

Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta siirtyvät tänään reserviin saapumiserän 1/2022 erikoistehtävissä 255 vrk palvelleet noin 1300 nuorta miestä ja naista. Yksi heistä on Santahaminan Kaartin Jääkärirykmentin 2. Sotilaspoliisikomppaniasta kotiutuva korpraali Eetu Hyyrynen Hyvinkäältä. Suomen Sotilas tapasi hänet Kehä22 -paikallispuolustusharjoituksessa Kirkkonummella viime viikolla.


Hyyrynen on koulutukseltaan lähihoitaja. Siten hän haki kutsunnoissa Kaartin Jääkärirykmenttiin sotilaspoliisiksi sekä palveluksenalussa lääkintämieskoulutukseen. Lääkintämies toimii sodanajan yksikön huoltojoukkueen ensihoitoryhmässä. Se hoitaa henkilöstön ja potilaiden evakuoinnit, haavoittuneiden ja sairaiden hoidon sekä ensivaiheen hätäkirurgiset toimenpiteet. Joukkue perustaa ensihoitoaseman ja kaikki sen taistelijat ovat saaneet vähintään lääkintämiehen koulutuksen.


Hyyrynen kertoo: ”Alokaskoulutuksen jälkeen kävimme koulutushaarakaudella lääkintämieskurssin sekä myös sotilaspoliisien voimankäyttökurssin. Opettelimme ihmisen anatomiaa sekä lääkintää erilaisissa sotatilanteissa. Lopuksi tuli suorittaa tutkinto, jonka jälkeen saimme koulutushaaramerkin. Saimme jokainen oman lääkintämieslaukun, joten pystyimme pitämään tuvassa ’pikavastaanottoa’. Kykenimme hoitamaan pikkuhaavereita ja esimerkiksi kuumemittausta. Ensihoitoryhmään tuli myöhemmin mukaan varusmieslääkäri. Häneltä saimme runsaasti lisää tietämystä esimerkiksi lääkkeiden ominaisuuksista.”


Hyyrynen näkee varusmiespalveluksen todella kasvattavan jokaisen luonnetta.

”Viikko metsässä on oikeasti rankkaa, mutta hyvällä porukalla siitä jaksaa selvitä. Olen saanut runsaasti lisää kärsivällisyyttä.” Myös levon merkityksen mies kertoo sisäistäneensä. Hyyrynen summaa nopeasti kuluneet lähes yhdeksän kuukautta: ”Sain palveluksestani kaiken toivomani ja bonuksena kuorma-auton C1-ajokortin päälle.”


Koronankin Hyyrysen saapumiserä ehti kokea: ”Tulimme palvelukseen maanantaina ja saman viikon perjantaina meidät komennettiin kahdeksi viikoksi lomille kotieristykseen. Se nyt ei ollut huono asia, mutta takaisin tultua oli koulutuksessa varsin paljon kiinni kirittävää. Palveluksessa oltiinkin sen jälkeen 4,5 viikkoa yhteen putkeen. Sen aikana sain koronankin, joten oma valakin siirtyi seuraavan saapumiserän yhteyteen.”


Euroopan sotatapahtumista Ukrainassa puhuttiin Hyyrysen mukaan jonkin verran porukan kesken. Enää asepalvelus ei ollutkaan vain koulun päätteeksi suoritettava pakollinen velvollisuus, vaan näitä taitoja voikin tositilanteessa joutua käyttämään. Silloin tarvitaan oikeasti nämä sotajutut hyvin osaavia ihmisiä. 


Kotiutumisen jälkeen aikoo tuore reserviläinen pitää vähän lomaa, jonka jälkeen odottaa asunnon etsintä. Hyyrysen työt jatkuvat sotealalla loppuvuoden ajan. Ensi vuonna hän aloittaa sairaanhoitajaopinnot ammattikorkeakoulussa.


Olemme toimituksessa jo kauan sitten huomanneet, kuinka Maavoimat pystyy erinomaisesti hyödyntämään työuransa jo valinneiden nuorten siviilikoulutusta. Samaan eivät kykene maailman ammattiarmeijat; sairaalatyössahan niitä ns. kovia tilanteita sattuu vähän väliä.


Suomen Sotilas toivottaa menestystä kaikille kotiutuneille!


Kuva: Puolustusvoimat