Mikropörriäisiä Ukrainan sotaan

ArtikkelitTilaajille
Jarmo Sinkkonen

 

Iso-Britannia ja Norja toimittavat Ukrainalle 850 mikrokokoista Black Hornet droonia. Apupaketin arvo on  64 miljoonaa euroa. Suomen Sotilas on kertonut aiemmin lyhyesti näistä pikku pörriäisistä printtilehdessä droonitorjuntaa käsittelevässä laajassa artikkelissaan.

 

Black Hornet Nano on norjalaisen Prox Dynamics AS:n kehittämä tiedustelujärjestelmä. Lennokki on pituudeltaan vain 16 cm pitkä ja painaa mitättömät 18 g virtalähteineen – uusimmissa versioissa on painoa tikistetty 16 grammaan. Lennokki on varustettu kameroilla, jotka välittävät käyttäjälleen sekä video- että valokuvia. Kolme mikrokameraa on suunnattu seuraavasti: yksi katsoo suoraan eteenpäin, toinen alaspäin ja kolmas osoittaa 45 astetta viistosti alaspäin. Vuonna 2014 julkistettiin PD-100 versio Black Hornetista, jossa on pimeätähystysominaisuudet mikrolämpökameran avulla. 

 

Black Hornet on yhdistetty operaattoriin digitaalisella datalinkillä ja varustettu GPS:llä. Kuvat tai video näytetään pienessä kannettavassa ohjainlaitteessa, jolla myös lennätetään dronea. Lennokki itse ei taltio kuvamateriaalia, vaan välittää sen ohjauslaitteelle digitaalisen datalinkin välityksellä noin puolentoista kilometrin kantaman puitteissa.  

Lennokki ja ohjain operaattorin käsissä sekä edessä lennokin kuvanäyttölaite.

 

Niin lennokit kuin ohjauslaitteisto on sääsuojattu ja kevyen lennokin tuuliraja on valmistajan ilmoituksen mukaan 8-12 m/s. Ilmoitettu tuuliraja on aika kova varsin heppoiselle minikopterille ja siten varmastikin  tilannesidonnainen.  Kova, tempoileva puuskittainen tuuli lienee ongelma lennettäessä esteiden, kuten oksiston tai rakennusten lähellä, jolloin käytännön tuulirajoitus voi olla pienempi.

 

Black Hornet ”käyttäjäpaketti” sisältää kaksi mikrokopteria. Kun lennokin lentoajaksi luvataan reilu 20 minuuttia ja akun lataus lähes täyteen (90 %) kestää 20–25 minuuttia, käyttäjäpaketti mahdollistaa lähes jatkuvan valvonnan. Huippunopeus on 21 km/h, joka on vajaa 6 m/s. Käyttö on helppoa erilaisten automaatioiden hoitaessa käytännön lentoa. Siksi käyttäjäkoulutus kestää vain 20 minuuttia. Operaattori voi ohjata mikrokopteria manuaalisesti tai se voi lentää asetettujen reittipisteiden kautta ennalta määrättyä reittiä.

 

Black Hornet -droonit soveltuvat taktiseen ja taistelutekniseen käyttöön niin jalkaväkijoukkueiden, erikoisjoukkojen tai vaikkapa tarkka-ampujapartioiden toiminnan tehostamiseksi. Lennokin tarjoaman  parantuneen tilannekuvan myötä järjestelmä tarjoaa suojaa käyttäjälleen ennaltaehkäisten monenlaisia vaarallisia, yllättäviä tilanteita.

Operaattorin näyttö

 

Pienikokoinen lennokki mahdollistaa tähystyksen katveiden taakse esimerkiksi lentämällä katuja pitkin rakennusten välissä ja rakennusten ympärillä. Se voi kurkkia ikkunoista rakennusten sisään ja tilanteen mahdollistaessa mennä myös rakennusten sisälle. Verrattuna isompiin korkealta tähystäviin droneihin kuvakulma kohteisiin on monipuolisempi. Lähelle tulevan pienoispörriäisen torjunta esimerkiksi ampumalla on paljon vaikeampaa kuin isompien droonien vastaavassa tilanteessa.

 

Black Hornetia käyttävät ainakin Intian, Yhdysvaltojen, Ranskan, Britannian, Saksan, Australian, Turkin, Norjan, Alankomaiden, Puolan, Uusi-Seelannin, Etelä-Afrikan ja Algerian puolustusvoimat ja viranomaiset. Ja kohta myös Ukraina!

 

 

Kuvat: Britannian puolustusvoimat, FLIR