Taistelijan uudet asut

ArtikkelitTilaajille
Jarmo Sinkkonen

Pohjoismainen taisteluasujärjestelmäkokonaisuus (mikä sanahirviö!) on nyt valmis. Se tulee Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan käyttöön. Hanke alkoi 2016 ja nyt ensimmäiset varusteet saadaan Suomessa käyttöön 2023. Maastokuviona jatkaa Suomessa tuttu m/05.

 

Asukokonaisuus eri osineen vastaa taistelijan tarpeisiin alkaen aavikko- ja viidakko-olosuhteista aina -45 asteen pakkasiin! Päähineet, käsineet ja jalkineet ovat asukokonaisuuteen kuulumatonta vaatetusta.

 

Pukeutuminen perustuu kerrospukeutumiseen ja teknisesti moderneihin materiaaleihin. Asuissa on huomioitu niiden lämmittävyys kosteinakin, teknisesti kehittynyt palonsuojaus, hengittävyys, vedenhylkivyys ja nopea kuivuminen sekä tietenkin kulutuksenkestävyys.

 

Pukeutuminen aloitetaan alusvaatteista. Naisille ja miehille on omat bokserinsa, naisille toppi ja kaikille ”sukupuoleton” t-paita. Materiaali on merinovillaa. Pitkähihainen paita ja pitkät alushousut ovat verkkorakenteiset, kuitenkin siten, että siinä on vahvikkeita kulutuksen keston ja käyttömukavuuden lisäämiseksi. Verkkoalusasun päälle voidaan pukea lämmittävä väliasu, joka on froteeneulosta. Sekä verkkoalusasun, että väliasun päämateriaali on edelleen merinovilla.

 

Peruspäällysvaatetus muodostuu taistelutakista, -housuista ja taistelupaidasta. Lämpimällä ilmalla taistelupaita, viileämpiin ososuhteisiin takki. Takissa on paljon taskuja, tuuletusaukkoja ja irroitettava huppu, jota voi käyttää kypärän kanssa tai ilman. Housuista löytyy lukuisia taskuja, joustava takaosa, polvisuojat, polviosan säätömahdollisuus ja henkseleiden käyttömahdollisuus.

 

Aavikko/viidakkoasu on hyvin samanlainen kuin peruspäällysvaatetus. Se on kuitenkin huputon ja helman pituus takissa vähän lyhempi. Hengittävyyttä ja kuivumisominaisuuksia on korostettu. Taistelupaita näihin erikoisolosuhteisiin on perus-tst-paitaa kevyempi.

 

Pakkasasuja on kaksi. Pakkaspuku -19 C ja -45 C. ”-19 C” on kaksiosainen taisteluasun päälle puettava vaatekerros. Taskut ovat samoissa paikoissa kuin taisteluasussa. ”Miinusnelivitonen” on kevyt ja helposti pakattava. Tätä voidaan käyttää erikseen tai -19 C:n” kanssa yhdessä päällekkäin. ”nelifemmassa” on vetoketjuilla aukeava laajennusmahdollisuus, jolloin sitä voi käyttää suojaliivin päällä.

 

Kokonaisuuteen kuuluu vielä sadeasu ja lumipuku. Sadeasu on pieneen tilaan pakkautuva kalvoasu, jossa on irrotettava huppu. Huppu sopii käytettäväksi kypärän kanssa tai ilman. Sadetakin vetoketjuista päästään allaolevan asukerroksen taskuihin. Sadeasussa on myös vetoketjuin varustettuja tuuletusaukkoja, hengittävyyden parantamiseksi.

 

Lumipuku on kevyt, ohut naamiokerros talviolosuhteisiin. Suomeen tätä ei hankita, koska nykyinen m/05 lumipuku on talviolosuhteemme huomioon ottaen käyttötarkoituksiimme huomattavasti parempi. Tanskalaisille ”tilapäislumiasu” on varmasti riittävä ratkaisu. Saa nähdä mihin Ruotsi ja Norja päätyvät lumipuvun osalta.

 

Ja tietenkin: Asuissa on tarrapohjia arvomerkkejä ja muita pätsejä varten.

 

Asukokonaisuudesta kirjoitti Logistiikkaupseerilehti.

 

Käy katsomassa youtubesta videoesittely asukokonaisuudesta: