Slovakia valitsi CV-ysikymppisen

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Slovakia on valinnut CV90 MkIV:n uudeksi jalkaväen taisteluajoneuvoksi (IFV). Hankinta käsittää 152 panssariajoneuvoa ja toki kaiken koulutuksen, ylläpidon sekä huollon vaatimat oheisjärjestelmät. Kaupan hinta on tiettävästi 1,6 miljardia euroa.


Ruotsn puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) ja BAE Systems Hägglunds jättivät Ruotsin hallituksen ja BAE Systemsin yhteistarjouksen aiemmin tänä vuonna Slovakialle. Slovakian puolustusministeriön viime kuussa laatiman toteutettavuusraportin jälkeen CV90 sijoittui sekä ensimmäiselle että toiselle sijalle (kahdessa eri torniversiossa), kun vertailtiin kaikkia jalkaväen taisteluajoneuvo-ohjelman vaatimuksia tarjolla oleviin ajoneuvovaihtoehtoihin. Muut kilpaveikot Slovakian taisteluajoneuvoksi olivat saksalainen Rheinmetall KF41 Lynx ja espanjalaisen Santa Bárbara Sistemasin ASCOD-vaunu. ASCOD on itävaltalais-espanjalainen yhteistyövaunu.


Ehdokkaat: takana Rheinmetall, keskellä ASCOD, edessä CV. (BEA Systems)


Kuten kaikkiin tällaisiin hankkeisiin kuuluu, Slovakialle luodaan oma kyky itsenäisesti käyttää ja ylläpitää uusi kalusto koko elinkaaren ajan. CV90 MkIV:n myötä Slovakian armeija hankkii edistyneimmän saatavilla olevan version CV90-vaunusta. Hanke toteutetaan yhdessä Slovakian teollisuuden kanssa. Maan vaatimukset edellyttävät useita CV90MkIV-versioita, mukaan lukien useita tornillisia versioita sekä pioneeri- ja hinausajoneuvoja. Hankintaohjelma sisältää myös koulutusta, taistelutekniikkaa ja taktiikkaa sekä tulevaisuuden ajoneuvokehitystä. Tämä valinta tuo Slovakian CV90 User Clubiin, joka koostuu tällä hetkellä seitsemästä maasta, mukaan lukien neljä Naton jäsenmaata. Ja pianhan noita Nato-käyttäjiä on kaksi lisää: Suomi ja Ruotsi!


BAE Systems Hägglunds on toimittanut useita CV90-hankkeita eurooppalaisille asiakkaille. Sillä on vahva kokemus teollisesta yhteistyöstä, joka ulottuu ajoneuvojen mekaanista kokoonpanoa pidemmälle. Tiivis yhteistyö Slovakian teollisuuden kanssa varmistaa menestyksekkään hankinnan.


CV90:stä on saatavana viisitoista versiota, ja ne tarjoavat optimaalisen liikkuvuus ja korkeimman suojatason missä tahansa maastossa tai taktisessa ympäristössä.
CV90MkIV:ssä yhdistyvät parannetut taistelukentän nopeudet ja käsittely parannetulla elektronisella arkkitehtuurilla tukemaan tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia monimutkaisen taistelukentän kehittyessä.


Nykyään CV90:n eri versioita on käytössä Tanskassa, Virossa, Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Hollannissa. Vaunuja on valmistettu jo noin 1300 kappaletta. Vastikään Norjakin täydensi hankinnoilla CV-kalustoaan.


Artikkelikuva: CV (BEA Systems)