Huippuaseet USA:sta

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Etulinjassa ja asutuskeskuksissa taistelevat US Armyn jalkaväkitaistelijat saavat uudet aseet – rynnäkkökiväärin ja kevyen konekiväärin. US Armyn näkemyksen mukaan nykypatruuna (5.56x45mm) ja käytössä olevat aseet eivät tarjoa riittävää tehokasta ampumaetäisyyttä eivätkä haluttua läpäisyvoimaa suojavarusteita käytäviin vihollistaistelijoihin nykyaikaisella ja tulevaisuuden taistelukentällä.

 

US Armyn sai päätökseen Next Generation Squad Weapons –projektin, jossa haettiin nykyajan taistelukentän vaatimuksia vastaavaa 6.8 mm:n patruunaa ja moderneja aseita korvaamaan nyt käytössä olevat M4 karbiini (rynnäkkökivääri) ja M249 kevyt konekivääri. Nyt tarjouskilpailun voittaneet aseet saanevat operatiiviseen käyttöön tullessaan nimet M5 ja M250.

 

Loppukilpailuun selviytyivät kolme yritystä, joilla kullakin oli tarjolla toisistaan selkeästi eroavat patruunaratkaisut sekä uudet aseet jalkaväkitaistelijoiden tarpeisiin. Kilvan on nyt voittanut SIG Sauer USA.

 

Kovat vaatimukset

 

Aseille on asetettu kovia suorituskykyvaatimuksia ja samalla aseiden tulee olla varsin kevyitä. Tärkeimpinä vaatimuksina on huomattavasti nykyistä suurempi tehokas ampumaetäisyys sekä läpäisy nykyisiin ja tulevaisuudessa nähtävissä oleviin suojaliiveihin ja -varusteisiin. Ampumaetäisyyden suhteen vaatimuksena on ollut se, että rynnäkkökiväärillä ja konekiväärillä on kyettävä tulittamaan 600 m:n päässä olevia maaleja.

 

Kehityshaaste on ollut kova. Vaatimuksia on esitetty aseiden painon, tehokkaan ampumaetäisyyden, läpäisyn, tulitoiminnan intensiteetin, toimintavarmuuden ja muiden suorituskykyvaatimusten osalta. Yksittäisinä vaatimuksina ne olisivat teknisesti helposti toteutettavissa, mutta vaatimusyhdistelmänä kokonaisuus on erittäin haastava.

 

Kenttäkokeisiin kunkin valmistajan toimitti noin 100 asetta ja lähes miljoona patruunaa. Määrät kertovat todella laajasta ja monipuolisesta testauksesta. Testaus kesti yhteensä 27 kuukautta – yli kaksi vuotta!

 

Sig Sauer voitti kisan omalla patruunallaan ja omilla aseillaan. Aseet, rynnäkkökivääri ja konekivääri ovatkin parasta mitä rahalla saa. Aseet ovat kevyitä, – vaikkakin rynnäkkökiväärin paino nousi nykyisestä M4-karabiilista – tarkkoja ja tuhovoimaisia pitkillekin ampumaetäisyyksille, joille tämän luokan aseilla ei ole ennen kunnolla kyetty.

 

Sekä rynnäkkö- että konekiväärille asetettiin myös vaatimus mahdollisuudesta käyttää äänenvaimentajaa. Molempiin aseisiin sopiva SIG SLX-äänenvaimennin on SIG:n järkevä ratkaisu asetettuun vaatimukseen.

 

Hankintasopimuksen hinta on kokonaisuudessaan 4,5 miljardia US dollaria 10 vuoden sopimuskaudeksi. Uusilla aseilla varustetaan mm. jalkaväkijoukot, tiedustelijat, taistelupioneerit, etulinjan lääkintämiehet ja tulenjohtajat.

 

Suomen Sotilas pitää aseita todella huippuvälineinä. Oma tarkastelunsa olisi sitten se, että arvioitaisiin samalla rahalla saatavien joukkojen toiminnan tehoa. Ryhmän 6.8 mm:n aseiden hinnalla saisi AK-47:t kokonaiselle komppanialle!

 

Kasvaako tulevaisuuden patruunaksi?

 

SIG Sauerin aseet älytähtäimillä varustettuna ja uusi patruuna ovat eittämättä valtava harppaus omassa aseluokassaan. Teknisesti haastava toteutus näkyy kuitenkin aseiden hinnassa, joten aseen mahdollinen valinta on tarkan harkinnan paikka. Nämä aseethan eivät toki tule kaikkien käyttöön, mm. huolto- ja aselajijoukot jatkavat nykyvälinein.

 

Tiedetään kuitenkin jo nyt, että kiinnostusta on Australiassa ja US Marines ottaa aseet omiin testeihinsä. Aika näyttää, kuinka nyt Yhdysvalloissa käyttöön tulevat taistelijan työkalut leviävät maailmalle.

 

Lue laaja artikkeli US Army:n valinnasta  uusiksi sotatyökaluiksi ensilinjan joukoille juuri ilmestyneestä Suomen Sotilas -lehdestä, joka on saatavissa Lehtipisteistä kautta maan. Tai ryhdy lehden tilaajaksi ja lue aiemmat artikkelit digimuodossa aiheesta, joissa käsiteltiin tämän kisan kolmea eri patruunavaihtoehtoa, loppukiriin päässeitä aseita ja tähtäinkilpailua. Kolme aiempaa artikkelia aiheesta siis.