Ukrainan sodan tilanne illalla 25.5.

ArtikkelitTilaajille
Pekka Toveri

Tässä katsauksessa esitettävät tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, joiden paikkansapitävyyttä pyritään tarkistamaan käyttämällä useita eri lähteitä. Tiedot ovat tämän vuoksi arvioita ja virheitäkin voi löytyä. Taistelutilanteen eläessä myös karttakuva on vain suuntaa-antava. Paikannimissä käytetään jatkossa tässä kartassa käytettäviä suomenkielisiä nimiä.


Yleistilanne


Venäjän puolustusministeri Shoigu on ensimmäistä kertaa myöntänyt julkisuudessa, että Ukrainan operaatio ei etene aikataulussa. Tekosyynä on se, että ”venäläiset pyrkivät vähentämään siviiliuhreja”. Venäjän siviiliasutuksen terroripommitukset, siviilien evakuoinnin estäminen Mariupolissa ja hyökkäykset evakuointireittejä vastaan kertovat aivan muuta. Venäjän johdon muutkin sanomat ovat viime aikoina valmistelleet venäläisiä siihen, että sota tulee jatkumaan vielä pitkään.


Ilmeisesti koko itäisen Ukrainan valtaamisesta luopunut Venäjä on kyennyt keskittämään voimiaan Donbassissa ja kuluttanut puolustajia yli kuukauden etenkin epäsuoralla tulella ja ilmaiskuilla sekä rajoitetuilla maavoimien hyökkäyksillä. Venäläiset ovat kärsineet hyökkäyksissään suuria tappioita, mutta samalla Ukrainan joukot ovat kuluneet painopistesuunnassa pahasti. Venäläiset ovat viime päivinä saavuttaneet menestystä Severodonetskin alueella ja uhkaavat alueella taistelevia ukrainalaisia saarrostuksella. Harkovan suunnassa venäläiset ovat kyenneet pysäyttämään ukrainalaisten etenemisen ja työntämään heitä jopa jonkin verran taaksepäin. Ukrainalaiset uhkaavat kuitenkin edelleen venäläisten huoltoreittejä pakottavat venäläisiä sitomaan joukkoja painopistesuunnan läntisen sivustan suojaamiseen.


Venäläiset sitovat ukrainalaisia Donbassissa ja Zaporizzjan suunnissa, valmistautuen kuitenkin ilmeisesti uusiin hyökkäyksiin etenkin Zaporizzjan suunnassa. Etelä-Ukrainassa venäläiset tekevät puolustusvalmisteluja ja pitävät vallattuja alueita hallussa.


Mustallamerellä Venäjä pyrkii turvaamaan Käärmesaaren hallussapidon ja tuomaan saarelle pitkän kantaman asejärjestelmiä varmistaakseen Ukrainan merisaarron. Venäjällä on merellä taisteluosastoja, jotka estävät meriliikenteen Ukrainaan.


Venäjä on jatkanut ilmaiskuja siviili-infrastruktuuria ja teollisuutta vastaan. Ohjusiskujen määrä on vähentynyt ilmeisesti siksi, että ohjuksia on ammuttu jo noin 2300 ja ohjusvarastot alkavat olla vähissä. Ilmaiskuja tehdään edelleen noin 250 päivässä niiden painopisteen ollessa Donbassissa. Tämän lisäksi usean viikon asemasotavaiheen aikana venäläiset ovat saaneet järjestettyä elektronisen sodankäyntinsä ja lennokkien käytön entistä paremmin. Ukrainalaisten mukaan venäläisten häirintä vaikeuttaa Ukrainan tiedustelu- ja vaanivien lennokkien käyttöä samalla kun venäläiset käyttävät aktiivisesti omia lennokkejaan tiedusteluun ja tulenjohtoon.


Venäläiset joukot ovat Transnistriassa edelleen korotetussa valmiudessa, mutta mitään aktiivisempaa toimintaa Ukrainan suuntaan ei ole ollut. Tavoitteena on ilmeisesti lähinnä sitoa Ukrainan voimia selustansa suojaamiseen Odessan länsipuolella. Samaan tapaan Valko-Venäjän joukot ovat harjoitelleet Ukrainan rajan tuntumassa sitoakseen ukrainalaisia joukkoja pohjoisen suuntaan.


Vallatuilla alueilla venäläiset valmistelevat edelleen alueiden liittämistä Venäjään. Kansanäänestyksiä ei enää välttämättä pyritä järjestämään väestön siviilivastarinnan takia. Ukrainalaisen väestön aktiivinen vastarinta ja partisaanitoiminta on kasvussa Etelä-Ukrainassa ja alueella on isketty Venäjän asettamia hallintoviranomaisia, venäläisiä sotilaita ja junakuljetuksia vastaan.


Venäjän suurin haaste on edelleen suuret henkilöstötappiot eikä henkilöstötäydennyksiä ei ole juurikaan saatu toimitettua taisteleville joukoille. Donetskista ja Luhanskista pakolla sotilaiksi värvätyt ovat esittäneet julkisia protesteja, joissa valittavat olevansa pakotettuja taistelemaan oman alueen ulkopuolella ilman kunnollista sotilaskoulutusta, vaikka monet kärsivät pitkäaikaisista sairauksista. Muun muassa Donetskin ”kansantasavallan” 105. Jalkaväkirykmentit 3. Pataljoonan sotilaat vetosivat julkisuudessa poliittiseen johtoon vääryyksien korjaamiseksi.

Taistelut pääsuunnissa edellisen viikon aikana


Harkovan alueella ukrainalaisten erikoisjoukkojen, 127. PR:n ja 113. Paikallispuolustusprikaatin (PPPR) eteneminen pysähtyi venäläisten vastarintaan viime viikon puolivälissä. Venäläiset 6. Armeijan ja 41. Armeijan joukot ovat kyenneet ryhmittymään puolustukseen, yhdessä ”kansantasavaltojen” 1. ja 2. Armeijakunnan vahvennusten kanssa. Venäläiset ovat kyenneet jopa työntämään ukrainalaisia 18. toukokuuta jonkin verran taaksepäin Harkovan pohjoispuolella Ternovossa. Venäläisillä on edelleen hallussaan alue, josta tulittaa tykistöllä Harkovan pohjoisosia.

Ukrainalainen 92. MEKPR valtasi 18. toukuuta Vovchanskin suunnalla sillanpään Siverskyi Donetsk -joen itäpuolelta, mikä uhkaa edelleen Venäjän joukkojen huoltoyhteyksiä Belgorodista etelään. Alueelle on ryhmitetty 1. Kaartin Panssariarmeijan ja 144. MTJVD:n joukkoja suojaamaan sivustaa samalla kun venäläiset ovat vahventaneet selustan suojausta Ukrainan itäosissa estääkseen ukrainalaisten sissisodan selustassaan.

Harkovan kaakkoispuolella Izjumin suunnassa Ukrainan 25. MHLPR kykeni 16. toukokuuta ylittämään Siverskyi Donetsk -joen Izjumin länsipuolella uhaten venäläisten läntistä sivustaa alueella. Ukrainan tykistö on kyennyt iskemään venäläisten elektronisen sodankäynnin asemia vastaan Izjumissa ja tuhonnut venäläisiä ponttoonisiltoja Izjumin eteläpuolella. Venäjä on samaan aikaan yrittänyt viimeisen viikon aikana hyökätä etenkin Izjumista etelään Ukrainan 3. PSPR:a vastaan, mutta kärsinyt tappioita ilman tuloksia. Izjumin itäpuolella venäläiset joukot ovat kyenneet työntämään ukrainalaisia 57. Moottoroidun prikaatin joukkoja hieman taaksepäin. Venäläiset ovat joutuneet irrottamaan 1. Kaartin Panssariarmeijan ja muiden armeijoiden joukkoja suojaamaan huoltoteitä ja läntistä sivustaa. Izjumissa taistelee enää lähinnä 35. ja 36. Armeijoiden joukkoja sekä 2. KMTJVD, jotka keskittyvät pitämään saavutettua tasaa ja sitomaan ukrainalaisia, ettei joukkoja voida siirtää Severodonetskin suuntaan. Venäläisillä on alueella 25 pataljoonan taisteluosastoa, mutta ne ovat pahasti kuluneita.

Severodonetskin suunnassa venäläiset ovat keskittäneet alueelle runsaasti joukkoja. Painopiste on ollut Severodonetskin eteläpuolella Popasnassa, missä venäläiset 76. KMHLD:n, 40. ja 336. Merijalkaväkiprikaatien joukot vahvennettuina Wagnerin palkkasotilailla ovat kyenneet läpäisemään 20. toukokuuta ukrainalaisten puolustusasemat Popasnan pohjoispuolella ja katkaisemaan muutama päivä myöhemmin ukrainalaisten toisen Severodonetskiin johtavan huoltotien. Ukrainalaiset ovat vetäneet joukkojaan Popasnasta Bakhmutin linnoitetun kylän suuntaan. Venäläiset saivat ilmeisesti ensimmäistä kertaa koottua riittävästi joukkoja porrastettuun hyökkäykseen, jossa toinen porras eteni ukrainalaisten puolustuksen läpäisyn jälkeen syvyyteen.

Severodonetskin kaakkoispuolella venäläisten 127. MTJVD:n joukot ovat kyenneet työntämään puolustavan 17. PSPR:n joukkoja taaksepäin. Itse Severodonetskissa 127. MTJVD:n ja 41. Armeijan joukot ovat kyenneet tunkeutumaan kaupungin laitaosiin idässä ja lännessä. Kaupunkia puolustavat 17. PSPR, 111. PPPR, 4. ja 27. Kansalliskaarin prikaatit ja muutamia pienempiä joukkoja.

Severodonetskin länsipuolella venäläiset ovat hyökänneet viime viikon aikana Lyman suunnassa kohti Slovyanskia ja saaneet aikaiseksi rajoitettua menestystä. Keskittämällä voimansa venäläiset ovat viikon aikana kyenneet valtaamaan Luhanskissa alueita enemmän kuin koko operaation aikana tähän asti. Ukrainalaisilla on hallussaan enää noin 10% Luhanskin alueesta.

Toisaalta voiman keskittäminen on merkinnyt sitä, että menestystä ei ole juurikaan saatu muualla. Donetskin alueella ”kansantasavallan” joukot yhdessä venäläisten joukkojen kanssa ovat tehneet viikon aikana heikkoja sitovia hyökkäyksiä ilman menestystä, pois lukien Horlivkan suunta, jossa venäläiset pääsivät tunkeutumaan ensimmäistä kertaa läpi ukrainalaisten ensimmäisestä puolustusasemasta 22. toukokuuta. Muuten viime päivät on keskitytty tulittamaan ukrainalaisia tykistöllä.

Mariupolissa Ukrainan johto käski kaupungin puolustajat antautumaan 18. toukokuuta. Ukraina halusi säästää puolustajien hengen ja sopi venäläisten kanssa, että puolustajat vaihdettaisiin vankien vaihdossa venäläisiin sotavankeihin. Viimeiset puolustajat antautuivat 22. toukokuuta ja venäläiset saivat oman väitteensä mukaan 2000 sotavankia, mutta todennäköisesti selvästi vähemmän. Siitä, pitääkö Venäjä sopimuksensa ja vapauttaako se natseiksi leimaamansa puolustajat, ei ole vielä varmuutta.

Eteläisellä rintamalla, Mariupolista länteen aina Dnieprille asti ulottuvalla alueella venäläiset ovat jatkaneet 58. Armeijan, 42. KMTJVD:n ja 155. ERKMERIJVPR:n voimilla vähäisiä hyökkäyksiä kohti pohjoista ilman suurempaa menestystä. Ukrainalaisten 63. MEKPR yritti kahdella pataljoonalla 16. toukokuuta Huliapolen alueella vastahyökkäystä, mutta se torjuttiin ja ukrainalaiset menettivät ainakin neljä taistelupanssarivaunua. Tällä hetkellä venäläisillä on alueella paljon reserviläisjoukkoja, jotka eivät kykene aktiiviseen toimintaan. Venäläiset ovat kuitenkin keskittäneet alueelle ilmatorjuntaa ja raskaita raketinheittimiä, samalla kun Mariupolissa taistelleita merijalkaväkijoukkoja huolletaan taistelukyisiksi. Ukrainalaiset sissiryhmät ovat iskeneet viime viikon aikana venäläisille työskenteleviä hallintoviranomaisia, tykistön tuliasemia ja junakuljetusta vastaan.

Krimin pohjoispuolella venäläisten, lähinnä 49. Armeijan, 22.AK:n ja 7.KMHLD:n joukot ovat tehneet puolustusvalmisteluja ja tulittaneet ukrainalaisten asemia ja Mykolajivin kaupunkia tykistöllä. Alueelle on siirretty kaksi pitkän kantaman S-400 -ilmatorjuntaohjuspatteristoa vahventamaan puolustusta. Hersonissa venäläiset ovat jatkaneet

valmisteluja Hersonin ottamiseksi osaksi Venäjää. Ukrainalaiset ovat puolestaan iskeneet tykistöllä Hersonin ympäristössä olevia venäläisten huoltolaitoksia vastaan.

Transnistriassa venäläiset ovat pitäneet joukkojaan korkeassa valmiudessa, mutta viitteitä hyökkäyksestä Odessan suuntaan ei ole havaittu viikon aikana. Ukrainalaiset ovat kuitenkin vahvistaneet puolustustaan Transnistrian vastaisella rajalla.

Valko-Venäjällä seitsemän pataljoonaa Valko-Venäjän joukkoja on jatkanut jo useita viikkoja jatkuneita harjoituksia ja ryhmitysmuutoksia Ukrainan rajan tuntumassa ilmeisesti sitoakseen Ukrainan joukkoja alueelle. Venäläiset ovat siirtäneet ainakin yhden Iskander -tykistöohjuspatteriston läntiseen Valko-Venäjään lähelle Brestiä, noin 50 kilometriä Ukrainan rajasta.

Mustallamerellä venäläiset ovat vahventaneet Käärmesaarella olevia joukkojaan sijoittamalla saarelle pitkän kantaman ilmatorjunta-aseistusta. Mustanmeren laivaston Kilo-luokan sukellusveneet (6 kpl), jotka kykenevät ampumaan yhteensä 24 Kalibr-risteilyohjusta, ovat ilmeisesti siirtyneet merelle tukemaan operaatioita. Merellä on lisäksi ainakin yksi venäläinen pintataisteluosasto ja yksi maihinnousuosasto. Ukrainalaiset ovat puolestaan ryhmittäneet Bessarabiaan pitkän kantaman S-300 -ilmatorjuntayksiköitä suojaamaan rannikkoa.

Venäjän operaation jatko tulevan viikon aikana


Harkovassa venäläiset pyrkinevät pitämään hallussaan olevat alueet ja estämään ukrainalaisten etenemisen Venäjän rajalle. Venäläiset pyrkivät todennäköisesti vastahyökkäyksellä valtaamaan takaisin alueita Ternovon kylän ympäristössä Harkovan pohjoispuolella, noin viisi kilmetriä Venäjän rajasta. Tämän lisäksi pyritään estämään ukrainalaisten hyökkäykset itään kohti huoltoreittejä. Venäläiset ovat perustaneet suuren huoltotukikohdan Belgorodin alueelle, 15 kilometrin påähän rajasta tukemaan Harkovan suunnan taisteluja. Ukrainalaiset ovat tehneet joitakin hyökkäysvalmisteluja ja he saattavat aloittaa tulevan viikon lopulla uuden hyökkäyksen itään katkaistakseen venäläisten huoltoyhteyksiä etelän suuntaan, mikä sitoisi Venäjän joukkoja alueelle.

Donbassissa kuluvan viikon sää on suhteellisen aurinkoinen, mutta tuulinen, mikä helpottaa venäläisten hyökkäyksiä ja ilmatulituen käyttöä. Venäläiset pyrkinevät sitomaan ukrainalaisia Izjumin suunnassa, mihin on ryhmitetty lisää tykistöä, rajoitetuilla pataljoonan hyökkäyksillä. Vastaavanlaisia hyökkäyksiä tehtäneen Lyman suunnassa, millä pyritään tukemaan Severodonetskin saartamista. Painopiste tullee olemaan Severodonetskissa ja Popasnassa. Etenkin Popasnan suunnasta pyritään katkaisemaan ukrainalaisten huoltoyhteydet. Jos venäläiset kykenevät katkaisemaan ukrainalaisten ainoa jäljellä olevan huoltotien Severodonetskiin, on olemassa vaara useamman ukrainalaisen prikaatin jäämisestä saarrostuksiin.

Ukraina on ryhmittänyt alueelle lisäjoukkoja, mutta nämä eivät ole kyenneet toistaiseksi pysäyttämään venäläisten etenemistä. Mariupolin tappion jälkeen ukrainalaiset tuskin haluavat menettää lisää joukkoja saarrostuksissa, joten he saattavat alkaa vetää joukkojaan pois Severodonetskista. Tämä mahdollistaisi venäläisille Luhanskin oblastin alueen haltuunoton ja se olisi venäläisille pieni osavoitto. Jos ukrainalaiset eivät vetäydy Severodonetskista, asutuskeskustaistelussa heikot venäläiset eivät todennäköisesti pysty valtaamaan kaupunkia, vaan joutuvat saartamaan sen pidemmäksi aikaa.

Severodonetskin lisäksi Venäjä pyrkinee kiertämään ukrainalaisten linnoittamia alueita Severodonetskin eteläpuolella ja saamaan aikaiseksi myös pienempiä saarrostuksia. Donetskissa venäläiset pyrkinevät vain edelleen sitomaan ukrainalaisia koska kykyä ukrainalaisten työntämiseen kokonaan pois Donetskin oblastin alueelta ei toistaiseksi ole.

Eteläisellä rintamalla venäläiset pyrkinevät sitomaan ukrainalaisia ja aloittamaan uuden hyökkäyksen Zaporizzjan valtaamiseksi toukokuun loppupuolella. Krimin pohjoispuolella venäläiset pyrkinevät enää pitämään saavuttamansa tasan. Ukrainalaisia todennäköisesti kulutetaan epäsuoralla tulella, jotta saadaan tehtyä omat puolustusvalmistelut rauhassa. Venäläiset rakentavat syvyyteen porrastettuja puolustusasemia, mikä viittaisi siihen, että he olettavat ukrainalaisten pyrkivän suurempiin vastahyökkäyksiin tulevaisuudessa. Ukrainalaiset pyrkinevät häiritsemään venäläisten operaatiota omilla vastahyökkäyksillään, samalla kun venäläisten selustayhteyksiä häiritään entistä aktiivisemmin.

Operaatiot kuukauden tähtäimellä


Venäläisten suurhyökkäys Donbassissa on pääosin epäonnistunut ukrainalaisten sitkeän vastarinnan takia. Jos ukrainalaiset eivät kuitenkaan kykene tehokkaisiin vastahyökkäyksiin Popasnan suunnassa, venäläiset voivat kyetä saavuttamaan osavoiton Luhanskissa valtaamalla Severodonetskin. Venäläiset joukot lienevät kuitenkin niin kuluneita, että heillä ei ole kykyä Severodonetskin valtaamisen jälkeen uuden voimakkaan hyökkäyksen aloittamiseen useisiin viikkoihin, varsinkin kun ukrainalaiset pitävät yllä sivustauhkaa Harkovan suunnassa.

Ukrainalaisilla voi olla kyky ottaa aloite haltuun operatiivisella tasolla, jos he kykenevät aloittamaan operatiiviset vastahyökkäykset kesäkuun alussa. Pystyvätkö venäläiset tällöin pitämään nykyiset asemansa, selvinnee kesäkuun aikana.

Etelä-Ukrainassa venäläisten edellytykset hyökätä Zaporizzjan suuntaan ja saavuttaa menestystä ovat myös suhteellisen heikot samoin kuin Mykolajivin suunnassa. Venäläiset keskittynevät vain valtaamiensa alueiden pitämiseen ja ukrainalaisten joukkojen sitomiseen. Mitään suurta venäläisten hyökkäystä ei välttämättä ole odotettavissa useampaan viikkoon, varsinkaan kun joukkoja sitoutuu kasvavan ukrainalaisen partisaanitoiminnan estämiseen.

Mustallamerellä Venäjä pyrkinee turvaamaan Käärmesaaren hallussapidon ja ryhmittämään saareen edelleen pitkän kantaman ilmatorjunta- ja pintatorjuntajärjestelmiä, taatakseen merisaarron ylläpidon ja estääkseen Ukrainan ilmavoimien ja lennokkien toiminnan.

Ukrainan yleisesikunta on ilmoittanut, että heillä on kesäkuun lopulla valmius aloittaa operatiiviset vastahyökkäykset venäläisten joukkojen häätämiseksi alueiltaan. USA:sta saaduista 90:stä 155 mm:n kanuunasta on jo noin tusina käytössä etulinjassa ja niillä on saatu vaikutusta. Uusia joukkoja koulutetaan ja varustetaan sekä kuluneita olemassa olevia prikaateja täydennetään, niin että kesäkuun loppupuolella ukrainalaisilla lienee käytössään uutta kalustoa ja uusia joukkoja. Venäläiset ovat jo menettämässä aloitetta Donbassissa ja kykynsä jatkaa hyökkäystä Etelä-Ukrainassa, jolloin ukrainalaiset voivat hyvinkin kyetä operaatioiden aloittamiseen.

Tappiolukujen vertailua


Seuraavassa on Ukrainan puolustusministeriön ilmoitus ja suluissa hollantilaisen Oryxin ilmoitus kalustotappioista 25.5. mennessä:

Kaikkiaan 1305 (715) panssarivaunua, 3213 (1266) panssariajoneuvoa, 44 (147) pioneerivaunua, 606 (192) tykkiä ja kranaatinheitintä, 201 (69) raketinheitintä, 93 (84) ilmatorjunta-asetta/-järjestelmää, 2217 (1175) pyöräajoneuvoa, 491 (75) lennokkia, 206 (27) lentokonetta, 170 (43) helikopteria, risteilijän (1), korvetin, 3 (3) maihinnousualusta ja 8 (5) veneluokan partioalusta.

Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt kaikkiaan noin 29 450 sotilasta kaatuneina. Tämä sisältää myös palkkasotilaat ja Donetskin ja Luhanskin ”tasavaltojen” joukot. Tietoa ei ole kyetty vahvistamaan. Venäjän asevoimat ovat todennäköisesti menettäneet jo lähes 20 000 sotilasta kaatuneina. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti jo yli 60 000 sotilaan kokonaistappioita. Iso-Britannian sotilastiedustelun arvioiden mukaan venäläiset ovat menettäneet jo kolmanneksen elävästä voimastaan, mikä vastaisi edellä olevaa arviota.

Venäjän kalustotappiot alkavat lähestyä panssarikaluston osalta jo 50% taistelevien joukkojen materiaalista, taistelupanssarivaunujen osalta jopa yli 50%. Materiaalitäydennyksiä on ilmeisesti jonkin verran saatu joukko-osastojen kotivaruskuntien varastoista, mutta ei riittävästi täydentämään tappioista kuin pienen osan. Jos tappioita tulee nykyisessä tahdissa, Venäjän asevoimien kyky suurempiin operaatioihin edes rajoitetuilla alueilla ja yhdessä suunnassa kerrallaan alkaa olla vaarassa parin viikon sisällä.

Voiman kasvu


Venäjän kyky täydentää joukkojaan tai perustaa uusia on heikentynyt merkittävästi länsimaiden pakotteiden takia. Komponenttipula vaikeuttaa kaluston korjaamista ja varikoissa olevan kaluston taistelukuntoon laittamista. Eräiden arvioiden mukaan Venäjän vielä muutama vuosi lähes kymmenestätuhannesta varastossa olleesta taistelupanssarivaunusta vain noin 6000 on jäljellä ja muut on purettu tai romutettu. Samojen arvioiden mukaan noista vaunuista vain puolet, noin 3000, olisi korjattavissa taistelukuntoisiksi. Eräiden tietojen mukaan Venäjä on toimittamassa taisteleville joukoille vanhoja T-62 -taistelupanssarivaunuja, mikä tosiaan osoittaa modernin kaluston vähäisyyttä.

Myöskään henkilöstötäydennyksiä ei ole saatu Venäjällä järjestettyä. Jonkinlaisia rajoitettuja liikekannallepanovalmisteluja on eräiden tietojen mukaan tehty, mutta ei ole odotettavissa mitään nopeita ratkaisuja henkilöstön kasvattamiseksi. Syyrialaisia ja somalialaisia palkkasotilaita on saatu vain joitakin satoja.

Ukrainalle on puolestaan toimitettu lähes kaikki 90 USA:n lahjoittamaan M777 -kanuunaa, samoin kuin 75% luvatuista 209.000 kranaatista. Lisäksi Ukraina on saanut haltuunsa 11 MI-17 -helikopteria, kaikki sille luvatut vastatykistötutkat, 200 Switcblade -vaanivaa lennokkia, 10 Phoenix Ghost -lennokkia ja muuta raskasta sotamateriaalia. Ukraina on saamassa myös elektronisen sodankäynnin kalustoa, jolle on koulutus käynnissä. Materiaali- ja henkilöstötilanne on kehittymässä Ukrainan eduksi, mikä omalta osaltaan tukee kykyä Ukrainan operatiivisten vastahyökkäysten aloittamiseen kesän aikana. Venäjällä on enemmän henkilöstöä reservissä ja kalustoa varastoissaan, mutta se ei ole toistaiseksi ollut kykenevä näiden täysimääräiseen hyödyntämiseen.