Lentävä sinkomies

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Kuten muutamissa muissakin maissa, on myös Valko-Venäjällä kehitelty aseistettua droonia. Useiden eri valmistajien suosikkiase nelikopterissa on rynnäkkö- tai konekivääri. Valkovenäläiset ovat kuitenkin ottaneet harppauksen eteenpäin ja varustaneet näitä kauko-ohjattavia lentolaitteita kevyillä kertasingoilla.

Kehitystyön aikana on toteutettu kaksi pst-lennokkia: yhdellä ja kahdella singolla varustetut leijailevat ”tuliasemat”. Kertasingon rajallisesta läpäisy- ja tuhovoimasta johtuen pst-lennokin maaleja ovat erilaiset panssaroidut ajoneuvot taistelupanssarivaunuja lukuun ottamatta. Nyt lennokki on lähes valmis ja esiintynyt jo paraatissa vuonna 2020 – ei kuitenkaan ylilento-osastossa, vaan kuorma-auton lavalla.

Kvadro-1400 lennokilla on 35 kg lentoonlähtöpaino, 25 minuutin operatiivinen lentoaika, 54 km/h huippunopeus, 5 km:n ulottuvuus ohjaajastaan. Laitteen käyttölämpötila on -20º pakkasasteesta hyvään+35º helteeseen. Tämä lentävä sinko on myös pimeätoimintakykyinen.

Toinen, hieman kevyempi Soaring-drooni on varustettu vain yhdellä RPG-26 singolla. Sen lentoonlähtöpaino on pienempi, 11 kg, lentoaika vaatimattomampi 15 minuuttia. Lentonopeus on maksimissaan 65 km/h ohjattavuus ulottuu 2 km:n etäisyydelle.

Lentävän sinkomiehen on tultava kohtuullisen lähelle maalia ja se lentää suhteellisen stabiilisti, jolloin esimerkiksi rynnäkköpanssarivaunun jalkaväkimiehistö voi erilaisten vaunuaseiden käytön ohella suorittaa ilma-ammunnan droonin tuhoamiseksi. Samoin asutuskeskustaistelussa lennokkia voidaan tulittaa kaikista tuliasemista ja rakennuskannan olessa tiheää keskusta-alueilla, lennokki on pakko tuoda varsin lähelle, joka helpottaa torjuntaa.

Kuva todennäköisesti laitteen ohjaajan näyttöpaneelista.

Itse ase

RPG-26, Аглень, Aglen, on Neuvostoliitossa kehitetty kertakertasinko, jonka onteloraketin ”kaliperi” on 72,5 mm. Ilmoitettu läpäisy on 440 mm panssariterästä, yhden metrin teräsbetonia tai puolitoista metriä tiilitalennetta. Aseen suurin tehollinen kantama on noin 250 metriä. Tämä kertasinko soveltuu hyvin lennokin aseeksi, koska laukaisuputki ei ole meidän ”kessin” tapaan teleskooppimainen, auki vedettävä ampumakuntoon laitettaessa.

RPG-26 kertasingosta on erilaisilla taistelukärjillä varustettuja versioita, joista RShG-2 (Реактивная Штурмовая Граната, Reaktivnaya Shturmovaya Granata) on termobaarisella räjähteellä varustettu sinko. Ase soveltuu erinomaisesti taisteluun rakennetulla alueella, koska räjähde aiheuttaa normaalia räjähdysainetta paljon suuremman paine- ja polttovaikutuksen. Aseen teho on parhaimmillaan nimenomaan suljetussa tilassa. Jos olet lehden tilaaja tai päätät tilata lehden, niin voit lukea halutessasi laajan artikkelin termobaarisista aseista mm. digilehdestä tai lehden nettisivuilta.

Kuva koeammunnoista. Kuvassa lennokki suhteellisen lähellä maalia.

Saapa nähdä tuleeko näistä välineistä myöskin vientituote.

Kuvat: Valko-Venäjän puolustusministeriö