Isku panssarikolonnaa vastaan!

Artikkelit
Jukka Janhunen

Ukraina julkaisi 10.3.2022 videon venäläisestä panssarikolonnasta.


Yo. kuvamateriaali on todennäköisimmin saatu minidroonien avulla. Video on kuvattu 8.3.2022 Kiovan hallinnollisella alueella (oblast).

Radiokeskustelussa venäläiset kertovat tulleensa väijytetyiksi eivätkä tiedä mistä tulitus tulee. He epäilevät Bayraktar-droonia, tykistöä tai maasta tulevaa asevaikusta. Radiokeskustelussa kerrotaan myös joukon johdon tuhoutuneen.

Venäläiset menettivät yhteensä kuusi vaunua väijytyksessä ja kääntyivät takaisin tulosuuntaansa. Bayraktar-droonin tai droonien tekemää hyökkäystä ei voida poissulkea. Ajassa 00:27 näkyy maasta ylöspäin suuntautuva savuvana. Tämä voi olla ilmantorjuntaohjus. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi MANPADS-tyyppisen ilmantorjuntaohjuksen laukaisu. Ensin toimii ulosheittopanos ja sitten turvallisen matkan päässä ampujasta varsinainen ohjuksen rakettimoottori syttyy.

Venäläisten toiminta on järkyttävän passiivista. Liikkeen pysähdyttyä panssarivaunut sumppuuntuvat. Ilmeisesti käskyä pysähtyä ei tule ja toimenpiteet väijytyksessä näyttävät olevan hakusessa. Koulutus on ollut puutteellista. Muutenkin videosta näkee, että vaunu toisensa jälkeen jää odottelemaan tuhoutumistaan.

Droonien uhkaa vastaan toimiminen tulee vaatimaan kaikkien maiden panssarijoukoilta valmiiksi kehitettyjä toimintamalleja, joita tulee harjoitella rauhan aikana intensiivisesti. Panssarivaunuihin joudutaan asentamaan suurilla yläkoroilla toimivia aktiivisia omasuojajärjestelmiä. Suomalaiseen taistelutapaan nämä eivät sovellu, joten ainut vaihtoehto suojan kannalta olisi lisätä vahvennettu kattopanssari Leopardeihin. Se lisää vaunun painoa ja heikentää liikkuvuutta – kannattaako?

Kuva: Bayraktar-drooni. (Bayhaluk – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53447052)