USS Savannah merille

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

USS Savannah LCS 28 (Littoral Combat Ship) otettiin käyttöön 5. helmikuuta 2022.

 

Kysessä on varsin futuristisen näköinen, monikäyttöinen rannikon ja saariston olosuhteisiin tarkoitettu nopea monitoimitaistelualus. LCS 28 on 14. Independence-luokan alusvariantti. Alus ei ole lainkaan ensimmäinen luokassaan ja monien teknisten hankaluuksien ja karanneen hinnan takia alusluokan vahvuus jää alunperin suunnitellusta.

 

Erityiseksi suurehkon aluksen tekee sen trimaraanirunkoratkaisu. Aluksen kokoa voi verrata nyt meillä valmisteilla olevaan Pohjanmaa-luokkaan: Pohjanmaan pituus on 114 metriä ja syväys 5 metriä. USS Savannahin vastaavat mitat ovat 127 metriä ja syväys vain 4,3 metriä runkoratkaisusta johtuen, joka näkyykin sitten leveydessä: Savannah on 32 metriä leveä ja Pohjanmaa 16.

 

2000-luvun alussa aloitettiin ”pienempien”, monikäyttöisten, rannikon ja saaristojen läheisyydessä toimimaan kykenevien taistelualusten suunnittelu US Navy:lle. Ei toki Turun tai Tukholman saariston kaltaisiin olosuhteisiin, vaan esimerkiksi Indonesia – Filippiinit – Uusi Guinea tyyppisille alueille ja rannikoiden läheisyydessä toimintaan soveltuvia, kuitenkin kaikilla maailman merillä purjehtimaan kykeneviä aluksia.

Futuristista ulkonäköä

Independence-luokan suunnittelun päävaatimukset olivat nopeus, vakaus ja miehistön ”mukavuus”, jolloin päädyttin trimaraanirunkoratkaisuun, joka oli klassista yksirunkoalusta ja myös katamaraania parempi ratkaisu. Independence-luokan alusten kevyt alumiinirakenne tekee niistä herkempiä vaurioille verrattuna perinteisiin rautalaivoihin. Aluksen pinnat on kallistettu tutkaprofiilin pienentämiseksi.

 

Vaikka trimaraanin runko kasvattaa kokonaispinta-alaa, se pystyy silti saavuttamaan noin 40 solmun (74 km/h; vertailuna Pohjanmaa 26 solmua) nopeuden ja 10 000 merimailin (19 000 km) toimintamatkan.

 

Independence-aluksissa kyytiä tarjoaa Wärtsilän valmistamat vesisuihkupropulsiojärjestelmät ja aluksessa on ruoripotkurijärjestelmä, jolloin perinteistä peräsintä ei tarvita. Liikehtiminen tiukoissa paikoissa on hyvin ketterää.

Liikehtimiskykyä löytyy ruoripotkurijärjestelmän ansiosta.

Tehtävät ja varustus

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Alusluokan sotalaivat voidaan konfiguroida eri tehtävärooleja varten vaihtamalla tehtävämoduleja, konttiratkaisuja tms., joista jokainen sisältää tehtävämoduulin varusteet, kuten asejärjestelmät, anturit jne. Mutta myös erikoishenkilöstön. Tehtävätyyppeihin liittyviä varustemoduleja ovat esimerkiksi sukellusveneiden torjunta-, miinanraivaus-, pintataistelu- ja vastaavat erityistehtävävarustelupaketit.

 

Aluksessa on Raytheon SeaRAM –lämpöhakuiset ilmatorjuntaohjukset sekä kuusipiippuiset 20 mm:n Phalanx 1B gatling-tykit. Keulalla komeilee meillekin uttu 57 mm:n Bofors-laivakanuuna.

 

Laivan hangaariin voidaan ottaa kaksi kappaletta SH-60 Seahawk –helikopteria. H-60-sarjan helikopterit tarjoavat ilmakuljetus-, pelastus-, sukellusveneiden torjuntakykyä sekä pintatorjuntaa torpedoilla ja ohjuksilla.

 

Lisäksi Savannahin varustukseen kuuluu Northrop Grumman MQ-8 Fire Scout miehittämätön, seitsemän metriä pitkä  UAV-helikopteri. Lakikorkeus on kuusi kilometriä, hyötykuorma 270 kg ja lentoaika 5-8 tuntia.

Sisaralus USS Coronado, LCS 4.

Perinteitä

Nimi on tälläkin aluksella perinteinen, kuten myös meidän Pohjanmaalakin. Ensimmäinen tämän Independence-luokan alus, USS Independence – tietenkin – laskettiin vesille jo tammikuussa 2006.

LCS USS Savannah on kuudes laiva, joka on nimetty Savannahin kaupungin kunniaksi aikojen saatossa. Ensimmäinen Savannah-niminen alus tuki nimikkokaupunkinsa sataman puolustusta vuosina1799-1802.

Käyttöönoton jälkeen Savannah purjehtii Kaliforniaan kotisatamaansa San Diegoon ja liittyy sisaraluksiin USS Coronado (LCS 4), USS Jackson (LCS 6), USS Montgomery (LCS 8), USS Gabrielle Giffords (LCS 10), USS Omaha (LCS 12), USS Manchester (LCS 14), USS Tulsa (LCS 16), USS Charleston (LCS 18), USS Cincinnati (LCS 20), USS Kansas City (LCS 22), USS Oakland (LCS 24) ja USS Mobile (LCS 26).

Valmisteilla ja käyttöönottoa odottaa vielä viisi Independence-luokan alusta. Kuten jo todettiin, alusluokka on osoittautunut paljon suunniteltua kalliimmaksi ja sillä on ollut omat ongelmansa, joten alusten kokonaismäärä jää aluperin suunniteltua pienemmäksi.

Jos futuristisilta vaikuttavat alukset kiinnostavat, etsi tietoa myös USS Zumwalt –hävittäjästä.

 

Kuvat: US Navy.