Testissä: “MPK-kivääri”

Artikkelit
Suomen Sotilas

Suomen Sotilas koeampui MPK:n uuden puoliautomaattikiväärin. Käsky kävi, ja niin kävi käskyläisen matka. Suomen Sotilas antoi Mikko Anttilalle tehtäväksi selvittää Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vuonna 2020 hankkiman uuden MPK-kiväärin suorituskyky käytössä, johon se on tarkoitettu. Millainen uusi itselataava kertatulireserviläiskivääri on käytännössä?

 

Mikä MPK-kivääri? Lyhyesti kerrottuna kyseessä on etelä-korealainen Kalašnikov-tyyppinen puoliautomaatti – tai oikeammin kerta-automaattikivääri. Käyttöliittymä on siis tuttu reserviläiselle ja riittävän lähellä kotimaisen rynnäkkökiväärin (RK) rakennetta. Kaliiperi on tietysti Suomen sotilaille tuttu venäläinen, tai paremminkin neuvostoliittolainen alkuperäinen Kalašnikovin väljyys M/43 eli 7,62×39.

 

Ase on Dasan Machineriesin valmistama, ja se tunnetaan mallina DAK47. Pohjimmiltaan se on kopioitu peltirunkoisen Kalašnikov AKM -kiväärin kertatuliversiosta. Kotoisasti kivääri on saanut meillä lempinimen MPK-kivääri.

Valmistajalla on aseesta tietysti eri versioita. Aseen saa esimerkiksi klassisella puisella etukädensijalla sekä perällä. Tarjolla on myös Magpul Žukov -sarjan etukädensijalla, pistoolikahvalla ja taitettavalla perällä varustettu malli. Kolmantena variaationa valmistajalta saa etukädensuojukset Picatinny-tyyppisillä varustekiskoilla ja rungon takaosaan asti yltävällä kiskolla optiikkaa ja muita lisävarusteita varten. Asetehdas toimittaa asiakkaan toiveiden mukaan varustuksen aseisiin tarpeen ja kukkaron mukaan.

 

(Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Suomen Sotilas 4/2021)