Suomalaiset vapaaehtoiset Ukrainassa

Kolumnit
Suomen Sotilas

Venäjän federaation ulkoministeriö on vaatinut Suomelta selvitystä Ukrainassa mahdollisesti olevista suomalaista vapaaehtoisista. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja on ilmoittanut, että mitään erityistä selvitystä ei tulla antamaan.

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan selvitys ei ole tarpeellinen, koska Suomen turvallisuuspoliisi seuraa tilannetta eikä mitään tietoja Ukrainaan lähteneistä suomalaisista taistelijoista ole.

Ulkoministeri puhuu nyt muunneltua totuutta, tai vasten parempaa tietoa, sillä on toki aivan selvää, että satoja suomalaisia vapaaehtoisia on tosiasiallisesti matkannut Ukrainaan jo aika päiviä sitten. Vaikka tämä suomalaisiin reserviläisiin kohdistunut värväystoiminta on suoritettu pääosin salassa, tai ainakin julkisuudelta piilossa, on Suomen korkein ulkopoliittinen ja sotilaallinen johto ollut täysin tietoinen tästä toiminnasta, ja sitä tukemassa.

Suomen puolelta värväystä on lisäksi johtanut entinen korkea-arvoinen suomalainen turvallisuuspoliisi, mitä ilmeisimmin juuri Suomen ulkoministerin tähän tehtävään pyytämänä.

Suomalaisten vapaaehtoisten pääjoukko saapui Ukrainaan Kiovan eteläpuolella sijaitsevaan Dnipropetrovskin (ukr. Дніпропетровськ) kaupunkiin. Pääjoukkoa edeltäneet yksittäiset vapaaehtoiset osallistuivat taisteluihin jo aiemmin Kiovan alueella.

Dnipropetrovskista joukko on siirtynyt Itä-Ukrainaan Slovjankan (ukr. Слов’янка) kaupungin kautta, josta se on edennyt Donetskin esikaupunkialueiden kautta kiertäen Venäjän ja Ukrainan rajalle. On myös olemassa selkeitä viitteitä siitä, että sama suomalainen vapaaehtoisjoukko on taistellut rintamaan vedon jälkeen osittain jopa Venäjän maaperällä, Pohjois-Kaukasian alueella.

Ukrainassa taistelleita suomalaisia vapaaehtoisia on myöskin kaatunut alueen osittain rajuissakin yhteenotoissa, ja heitä on myös haudattu Ukrainan maaperään. Suomalaisia vapaaehtoistaistelijoita lepää muun muassa Uspenkan (ukr. Успенка) kylän hautausmaalla, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Venäjän rajasta, Krynka-joen varrella. Tässä Donetskista itä-kaakkoon sijaitsevassa kylässä taisteltiin jo toukokuussa.

Suomalaisten lisäksi Itä-Ukrainan taisteluihin on osallistunut runsaasti vapaaehtoisia useista muistakin Euroopan maista, muun muassa Tanskasta, Norjasta, Belgiasta ja Hollannista, joukossa myös muutama ruotsalainen.

Twitter @APulkki

PS. Ja kyllä – kaikki tämä kaikki tapahtui jo yli 70 vuotta sitten, vv. 1941-43.

Teksti: Arto Pulkki