Donetskin kansantasavalta supistuu

Kolumnit
Suomen Sotilas

Itä-Ukrainan kapinallisten vetäytyminen jatkuu

Lauantaina aamuyöllä alkanut venäjämielisten joukkojen vetäytyminen Donetskin hallintoalueen pohjoisosista jatkuu edelleen. Ensin piiritetystä Slovjanskista ulos murtautuneet ja sittemmin myös Kramatorskista aamupäivän aikana irtautuneet kapinallisjoukot ovat jatkaneet vauhdilla vetäytymistään etelään johtavia tieuria pitkin kohti Donetskin kaupunkia.

Ukrainan asevoimien mukaan sen omat joukot ovat nyt edenneet jo Kostjantynivkan kaupunkiin, mikä sijaitsee puolimatkassa Slovjanskin ja Donetskin kaupunkeja. Donetskiin on tästä etäisyyttä enää reilut 50 km.

Ukrainan hallituksen ja kapinallisten mukaan osa kapinallisten panssariaseesta menetettiin jo Slovjanskin yöllisessä ulosmurtautumisessa sekä siihen liittyneessä harhautusoperaatiossa. Ukrainan hallituksen mukaan sen joukot ovat myös kyenneet eilisen vetäytymisen aikana tuhoamaan joitain muitakin kapinallisten hallussa olleita taistelu-, rynnäkkö- ja kuljetuspanssarivaunuja. Tätä väitettä tukee myös alueelta tuleva kuvavirta. Kuitenkin ainakin osa kapinallisten raskaasta kalustosta on kyetty siirtämään etelään erilaisilla laveteilla.

Igor ”Strelkov” Girkin on oman ilmoituksensa mukaan ”Donetskin kansantasavallan” puolustusministerin tehtävän ohella nyt myös Donetskin varuskunnan komendantti. Hänen mukaansa alueen ”keskussotaneuvosto” (Центральный военный совет) pitää maanantaina kokouksen, jossa eri joukkojen (l. joukkioiden) komentajat päättävät tasavallan puolustuksen tulevista järjestelyistä.

Kuitenkaan kapinallisten ote edes alue- ja kapinakeskus Donetskista ei ole ollut järin luja, sillä Ukrainan laillinen hallitus on kyennyt pitämään viimeiset pari kuukautta hallussaan muun muassa kaupungin luoteispuolella sijaitsevaa kansainvälistä lentokenttää.

Jos ja kun kapinallisten toimia tarkastelee eräiden aseellisen kapinan klassikkojen ja yleisten lainalaisuuksien kautta, ei heidän tulevaisuutensa näytä turhan ruusuiselta. Esimerkiksi käy vaikka V.I. Leninin lokakuussa 1917 Pravdaan kirjoittama Sivullisen huomioita -artikkeli. Siinä hän Marxia mukaillen totesi, että ”kapina, kuten sota on taidetta / taitoa” ja että ”kun kapina on alkanut, tulee toimia päättäväisesti ja varmasti, ja on ehdottomasti siirryttävä hyökkäykseen. Puolustus on aseellisen kapinan kuolema.”

Lenin oli Clausewitzinsa lukenut.

Jos Ukrainan asevoimat kykenevät nyt ylläpitämään kapinallisiin kohdistamansa päättäväisen operaation ja jatkuvan rynnäkön paineen, eikä Venäjä puutu asiaan, on Itä-Ukrainan aseellinen kapina de facto ohi tai vähintään tehokkaasti padottu muutamassa päivässä.

Girkinin asiaan liittyvän haastattelun voi katsoa täältä.

Teksti: Arto Pulkki