Anschluss venäjäksi

Kolumnit
Jaakko Puuperä

Venäjä kertoo Ukrainan täysin laillisen hallituksen olevan laiton ja väittää sen vainoavan venäläisiä ja esittää, että sillä on tämän nojalla oikeus tunkeutua uusille alueille Ukrainassa miehitettyään jo Krimin.

Mitä tekee länsi?

75 vuotta sitten Hitler teki saman tšekeille.

Päivälleen 75 vuotta sitten Helsingin Sanomat kertoi lukijoilleen:

”Saksan hallitus katsoo velvollisuudekseen sekaantua Tšekkoslovakian asioiden kulkuun nyt ennen kaikkea Wienissä solmitun sopimuksen perusteella, jossa sovitaan Keski-Euroopan asioiden rauhallisesta ratkaisemisesta kansojen itsemääräämisperiaatteen pohjalla.

Tšekkoslovakian hallitus on osoittanut, ettei se ainakaan toistaiseksi ole halukas ratkaisemaan vähemmistöjensä kohtaloita tyydyttävällä tavalla, huomautetaan Berliinissä. Täkäläiset sanomalehdet ovat täynnään tietoja levottomuuksista, yhteenotoista, Prahan hallituksen luhistumisesta sekä niistä kärsimyksistä, joiden alaisiksi Tšekkoslovakian alueella oleva saksalainen vähemmistö, samoin kuin slovakien vähemmistökin on jälleen joutunut tšekkiläisen hallitusjärjestelmän alla.

Muuan berliiniläinen iltalehti kirjoittaa tilanteesta seuraavaan tapaan: ’Saksan kansa seuraa erittäin levottomana ja suuttumuksen vallassa saksalaisten kauheaa kohtaloa, joka tunti tunnilta käy yhä sietämättömämmäksi. Saksalaiset kylät Karpaateilla ovat liekeissä. Käsikranaatteja on heitetty saksalaisten asuntoihin ja…terrori menee vielä pitemällekin. … Syyttömiä saksalaisia on pidätetty sekä pahoinpidelty vankiloissa, vieläpä lastenkin kimppuun on hyökätty.’” (HS 15.3.1939)

Näin siis 75 vuotta sitten. Jos jollekulle jäi epäselväksi, otteissa esitetyt väitteet olivat puhdasta natsipropagandaa ja niillä oli yhtä paljon tekemistä todellisuuden kanssa kuin sillä tiedolla, jota Venäjä nyt kertoo Ukrainasta.

Vain vuotta aikaisemmin 12.3.1938 Saksa oli marssinut Itävaltaan joka siunattiin kansanäänestyksessä 99,8 %:n ääniosuudella. Tšekkoslovakiaa lohduteltiin vielä tuolloin – 76 vuotta sitten – sillä, että Itävalta oli tietenkin aivan eri asia.

Helsingin Sanomat kertoi: Prahan poliittisissa piireissä ”korostetaan Tšekkoslovakian ja Itävallan aseman suurta eroavaisuutta. Tšekkoslovakian hallitus ei pidä välttämättömänä tällä hetkellä antaa mitään selitystä.” (HS 13.3.1938)

Tällä välin oli tehty Münchenin sopimus sudeettialueista, mikä oli juovuttanut Hitlerin, lannistanut tšekit ja syövyttänyt länsimaiden moraalin.

Vasta Tšekkoslovakian miehitys 16.3.1939 vakuutti länsimaisen median ja poliitikot siitä, että Hitler olisi pysäytettävä voimatoimin.

Tuollaisten Helsingin Sanomien ja 75 vuoden takaisen Suomen kunniaksi on todettava, että suhtautuminen Itävaltaan ja Tšekkoslovakiaan – ja yleensä maailman menoon – 75-76 vuotta sitten oli realistisempi kuin suhtautuminen Ukrainaan tänä päivänä.

Toisin kuin usein kuvitellaan, suomalaiset eivät nöyristelleet eivätkä tuudittautuneet ikuisen rauhan ja tulevien olympialaisten tunnelmiin läheskään niin antaumuksellisesti kuin nykyisin – mutta silti varautumisemme jäi vajavaiseksi.

Tämän Lauantai-illan ohjelmiksi perheen pienimmille Suomen Sotilas suosittelee ”Diktaattoria” ja ”Sound of Musicia”.