Krimin parlamenttitalon valtaus erikoisjoukkojen työtä

Artikkelit
Jaakko Puuperä

Läntisissä medioissa levisi viime torstaina uutinen, jonka mukaan ”tuntemattomat” asemiehet olivat vallanneet Simferopolissa sijaitsevan Krimin parlamenttitalon. Suomen Sotilaan Arto Pulkki tutustui videomateriaaliin ja analysoi sen.

Ohessa on kaksi parlamenttitalon valvontakameroiden tallenteista tehtyä koostetta.

(Alkuperäisessä artikkelissa olevat videot on ilmeisesti sittemmin poistettu YouTubesta, eivätkä täten ole enää katseltavissa.)

Parlamenttitaloon yön pimeyden turvin tunkeutuvilla sotilailla on jaloissaan juoksukengät ja taisteluliivien alla siviilivaatteet. Kyse ei kuitenkaan ole mistään itsepuolustusjoukoista.

– Parlamenttitaloon hyökkäävä joukko on selvästi aseistettu Venäjän federaation erikoisjoukkojen aseistuksella, toteaa Pulkki.

Jos kyse ei olisi venäläisistä ammattisotilaista, voisi kyse olla teoriassa silloin joka tapauksessa vain Venäjän aseistamista ja kouluttamista joukoista. Joukkojen toiminta videolla ei jätä kuitenkaan juuri mitään epäilystä siitä, etteivätkö joukot olisi Venäjän asevoimien vakinaista ja hyvin koulutettua väkeä.

Valvontakameroiden kuvamateriaalista on nähtävissä että valtausosaston käytössä on mm. Venäjän erikoisjoukkojen täysvaimennettyja 9,3 mm AS Val -rynnäkkökiväärejä; pimeätähtäimellä varustettuja 7,62 mm PKP -konekiväärejä; optiikalla, teleperällä ja etukahvalla lisävarustettuja AK-74M-rynnäkkökiväärejä sekä erikoisjoukkojen lyhyitä 7,62 mm SVU-tarkkuuskivääreitä (nk. bullpup-mallinen SVD). Joukolla on mukanaan myös pitkän matkan tarkka-ampujatoimintaan soveltuvaa kalustoa.

Tärkeinä pidettyjen kohteiden haltuunotto tunnuksettomilla ja osittain siviilivarusteisiin pukeutuneilla sotilailla on aivan normaalia erikoisjoukkojen toimintaa, siis muissakin asevoimissa kuin Venäjällä. Pulkin mukaan kyse onkin hyvin todennäköisesti Venäjän federaation sotilastiedustelun operatiivisista erikoistoimintajoukoista (GRU SpN).

– Kevyen kärjen tunkeuduttua turvallisesti rakennuksen sisään seuraava porras tuo sisään reput ja niihin kiinnitettyinä mm. konekiväärin vyökannuja ja jalustan sekä runsaasti RPG-kertasinkoja. Sotilaat ovat selvästi varautuneet pitämään rakennusta hallussaan taistellen, Pulkki toteaa.