GLOCKilta AR-15-rynnäkkökivääri

Teksti: Aleksei Kettunen

Pistooleistaan tunnetulta itävaltalaiselta Glock Ges.m.b.H. -asevalmistajalta on tulossa AR-15-tyyppinen rynnäkkökivääri. Mitä todennäköisemmin nettiin 30.9.2022 vuodatetut GLOCK GR-115F -rynnäkkökiväärin valokuvat liittyvät Ison-Britannian hankintakilpailuun nykyisten 5.56×45mm NATO SA80-bullpup-aseperheen L85A2/A3-rynnäkkökiväärien korvaamiseksi vuodesta 2025 alkaen.Patenttihakemuksista päätellen aiemmin vain pistooleita, niiden varusteita sekä kenttälapioita ja pistimiä valmistava GLOCK on kehittänyt uutta rynnäkkökivääriä jo pidemmän aikaa, ja sen tuotekehitykseen on osallistunut Steyr Scout -kivääristä tunnettu kokenut asesuunnittelija Elmar Bilgeri.Valokuvien perusteella sarjatulta ampuvassa GLOCK GR-115F -rynnäkkökiväärissä on 14-16 tuuman piippu, joka on varustettu osittain taakse piipun päälle ulottuvalla OSS-tyyppisellä äänenvaimentimella, ja siinä käytetään suorakaasujärjestelmää kaasumäntäjärjestelmän sijaan. Koska yleensä GLOCKin tuotteissa ei ole kolmansien osapuolten osia, aseessa käytetty Magpullin olkatuki voi olla merkki siitä, että kuvissa on aseen varhainen tuotekehitysversio. Vaikka GLOCK ei ole virallisesti kommentoinut vuodatettuja valokuvia, niin GR-115F-kiväärin puoliautomaattinen siviilimalli voisi olla erittäin suosittu valmistajan pistoolien lukemattomien käyttäjien keskuudessa.