Niinistö Fox Newsillä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi (Suomen aikaa) eilisiltaisen Yhdysvaltain vierailunsa tiedotustilaisuuden jälkeen haastattelun lähinnä republikaanisen puolueen äänenkannattajana tunnetuksi tulleelle Fox News -televisiokanavalle.


Aiemmin päivällä hän oli tavannut muun muassa republikaanisenaattorien johtaja Mitch McConnellin, CIA:n johtaja William Burnsin sekä huipentumana kollegansa Joe Bidenin.


Niinistön aikataulu kuvaa hyvin, kuinka syvälle amerikkalaisten kanssa tehtävässä yhteistyössä on todennäköisesti päästy ja kuinka tärkeänä on pidetty sen varmistamista, että molempien yhdysvaltalaispuolueiden sekä eri virastojen toimijat ovat kartalla Suomen aikeista.


Vaikka ainakaan julkisesti ei ilmoitettu Iltalehden eilen esille nostamasta ja Suomen Sotilaankin käsittelemästä MNNA -kumppanuudesta, jotain tämän kaltaista voi Niinistön tiedotustilaisuuden perusteella arvioida olevan tulossa.


(Lue artikkelimme MNNA -kumppanuuksien sisällöstä ja historiasta)


Fox Newsillä Niinistö oli vielä tiedotustilaisuuttakin suorasanaisempi. Kysyttäessä Suomen Nato-jäsenyysaikeista hän viittasi liittoutumisen voimakkaasti kasvaneeseen kannatukseen niin Suomessa kuin Ruotsissa ja kertoi Suomen sankarillisesta puolustustaistelusta vuonna 1939.


Voit katsoa Niinistön haastattelun oheisesta videoklipistä.On merkillepantavaa, että Yhdysvalloissa republikaanit näyttäisivät laajalti asettuvan Ukrainan tueksi huolimatta ex-presidentti Donald Trumpin ja eräiden hänen hengenheimolaistensa ajattelusta. Bidenin hallintoa jopa syytetään haluttomuudesta lentokieltoalueen perustamiseksi Ukrainaan.


Em. asioilla on luultavasti lieventävä vaikutus sinänsä oikeutettuun pelkoon, jonka mukaan poliittiset heilahtelut Yhdysvalloissa saattaisivat asettaa Suomen jo hyvin todennäköiseltä vaikuttavan liittoutumisprosessin hankaluuksiin.

Kuva: Tässä Niinistö ei puhu Fox Newsille, vaan soittaa presidentti Joe Bidenin kanssa Ruotsin pääministerille. (Office of the President of the United States – https://twitter.com/POTUS/status/1499907464623501332, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115794868)