Kiovan kellot

Vuonna 2016 Suomen evankelis-luterilainen kirkko tempaisi poliittiseksi arvostellulla saattokellojen soittamiskampanjalla, josta loukkaantui itse Venäjän Vladimir Putin.


Kyse oli Syyrian Alepposta. Maan väestöä terrorisoi paitsi ääri-islamistinen Daesh, etenkin valtaan takertunut Venäjän ja Iranin tukema Bashar al-Assad taustavoimineen.


Arabikevään aikana demokratiaa vaatineiden nuorten mielenosoituksista alkanut kansannousu, jonka piti useimpien arvioiden mukaan jo selvästi voittaa, kääntyi vuosien kuluessa entistä massiivisemmaksi tragediaksi ja tuhoutui hallinnon harjoittamaan teurastukseen.


Tämän kehityksen symboliksi nousi humanitaarisen katastrofin pauloihin täysin tarkoituksellisesti ajettu Aleppon kaupunki. Lopulta Venäjä ei enää välittänyt mistään, vaan lännen käytännössä kieltäydyttyä suojelemasta syyrialaissiviilejä Kreml katsoi voivansa edistää tavoitteitaan vaikka sairaaloiden pommittamisella.


Interventio oli mahdollinen ja tietyssä vaiheessa varsin lähellä toteutumista, mutta Ison-Britannian epäröinti sai myös Yhdysvaltain hallinnon perääntymään hankkeesta. Monesti on arvioitu, että juuri lännen päättämättömyys Syyriassa olisi rohkaissut Putinia valtaamaan Krimin ja aloittamaan sodan Itä-Ukrainassa.


Vuonna 2022 näyttää siltä, että Venäjän heikko sotilaallinen menestys Ukrainassa uhkaa kääntää Harkovan ja ehkä Kiovankin uudeksi Aleppoksi. Venäjä on ilmeisesti jo viime päivien aikana syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin, etenkin täydellisten siviilikohteiden – kuten asuinrakennusten – pommittamiseen. Raiskausmurhat, ryöstelyt sekä massateurastus tulevat luultavasti lisääntymään, kun sodanjohdolla (jonka tekemisiin Putin huhujen mukaan sekaantuu hyvinkin yksityiskohtaisesti) ja joukoilla ei muutakaan tekemistä ole.


Tämä asettaa lännen entistä vaikeampaan asemaan. Vaikka uhkana olisi sota ydinasevaltion kanssa, voiko aivan Euroopan unionin rajanaapurissa katsella vierestä täysimittaista kansanmurhaa? Entä mitä näin pitkälle viety varovaisuus voisi tehdä puolustusliiton turvatakuiden uskottavuudelle?


Voi hyvin olla, että mitään Naton valvomaa lentokieltoaluetta ei tule, mutta lähes saman asian ajaisi Ukrainan oman ilmapuolustuksen riittävä vahvistaminen. Millaisessa muodossa ja millä aikataululla tämä olisi toteutettavissa, jää nähtäväksi.


Kiova on historiallisten ja mahtavien ortodoksiluostarien kaupunki. Vuonna 2014 niiden kellot soivat demokraattisen vallankumouksen tueksi, mutta huolimatta väitetystä uskonveljien suojeluntarpeesta Venäjä ei vaikuta välittävän kulttuuriperinnöstä yhtään enempää kuin ihmisistäkään.


Toivotaan, että Kiovan kellot soivat riittävän äänekkäästi ja ajoissa, jottei niistäkin tule saattokelloja. Ne kellot nimittäin soivat myös sinulle, suomalainen.

Kuva: Syyrian sisällissodan tuhoja. (Mahmoud Bali (VOA) – US-backed Forces Press Deeper Into Southern Raqqa City, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61719487)