Paluu Mikä-Mikä-Maasta

Peter Pan osaa lentää onnellisten ajatusten ja keijupölyn voimalla sekä kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Hänen ystävänsä on Helinä-keiju – siis kattilakeiju, joka rakastaa pannujen ja kulhojen korjaamista. Hänen paras ominaisuutensa on kuitenkin uhrautuvainen ystävyys. Helinä on ystävä, joka auttaa. Aina.

Tämä on kiva tarina. Yksi pieni ongelma tarinassa kuitenkin on: Peter Pan ja Helinä-keiju ovat satuhahmoja. He ovat James Matthiew Barrien keksimiä hahmoja lastennäytelmässä Peter Pan – kertomus pojasta joka ei halua kasvaa aikuiseksi.

Todellisessa maailmassa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan toissapäivänä, 24. helmikuuta vuonna 2022.

Bundeswehrin maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Alfons Mais totesi samana päivänä LinkedInissä: ”Maavoimat, joita minä saan johtaa, seisovat tässä enemmän tai vähemmän alasti”.

Jo väistyneen, entisen Merkelin hallituksen puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer twiittasi: ”Minä olen niin vihainen meille itsellemme, koska epäonnistuimme historian edessä. Me emme ole valmistautuneet Georgian, Krimin ja Donbassin jälkeen millään sellaisella tavalla, joka olisi oikeasti luonnut kauhun tasapainon Putinia vastaan”. Myös Saksan nykyinen ulkoministeri Annalena Baerbock löysi vahvat sanat: ”Olemme heränneet eri maailmassa” Putinin ”valheiden ja uhkauksien jälkeen”. Palaako Saksa, joka yritti käyttäytyä Merkelin kuusitoista vuotta kestäneen hallintokauden aikana kuten turvallisuuspoliittinen Peter Pan, nyt Mikä-Mikä-Maasta todellisuuteen?

Entä Suomi? Nato on tehnyt teoilla selväksi, että vaikka Venäjän hyökkäystä Ukrainaan halveksitaan ja se tuomitaan, ei maan ongelmiin tulla sotilaallisesti puuttumaan. Nato on puolustusliitto, vaikka Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov muuta väittäisi. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg teki heti hyökkäyksen jälkeen selväksi, että Ukrainaan ei lähdetä, koska Ukraina ei kuulu Natoon. Toistetaan vielä: Nato on puolustusliito, joka puolustaa omia jäseniään – ei mikään Helinä-keiju.

Ystävät auttavat, mutta politiikassa ei ystäviä ole olemassakaan. On olemassa kansainvälisiä sopimuksia, kuten Pohjois-Atlantin sopimus sekä jaettuja ja täysin omia valtiointressejä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Yhdysvallat lähettää Eurooppaan – ensiksi Saksaan – seitsemäntuhatta sotilasta. Saksan Luftwaffe on siirtänyt lisää Eurofightereita Romaniaan ja lisäksi 250 sotilasta Liettuaan. Yhteensä Liettuassa tulee olemaan siis noin tuhat saksalaista sotilasta, kun helmikuun alussa heidän määräänsä lisättiin jo suunnilleen saman verran. Todennäköisesti Romaniaan lähetetään vielä yksi komppania. Esimerkiksi Tanska lisää kaksi F-16 -hävittäjää Puolaan sekä lähettää kaksisataa sotilasta Viroon jne. Näin sotilasliitot toimivat.

Miten kävisi Suomen, jos joutuisimme samaan tilanteeseen kuin Ukraina? Kansainväliset proseduurit ovat hitaita ja jokaisen jäsenmaan – joita on kolmekymmentä – tulisi antaa suostumuksensa ennen kuin uusi jäsen hyväksytään.

Euroopassa katseet kääntyvät usein Saksaan, erityisesti kun kyse on maksuista. Saksan valtiovarainministeri on sanonut, että maan puolustusbudjetti olisi kaksinkertaistettava. Aikuisten maailmassa on kuitenkin katsottava millaista aikaväliä hän on tarkoittanut. On myös muistettava, että nykyinen liittokansleri Olaf Scholz on toiminut aiemmin neljä vuotta Saksan valtiovarainministerinä. Siis samaan aikaan, kun Kramp-Karrenbauer toimii puolustusministerinä vuosina 2019-2021 – sitä ennen tehtävää hoiti Ursula von der Leyen. Usein ja erityisesti Suomessa katseet kääntyvät myös Eurooppaan, toisin sanoen Brysseliin. Ennen kuin Saksan puolustusministeri von der Leyen siirtyi Euroopan komission puheenjohtajaksi, hän jätti seuraajalleen noin seitsemäntoista miljardin kokoisen kolon puolustusbudjettiin.

Todellisuudessa on hyvä olla skeptinen, vaikka maailma onkin muuttunut. Joskus kuitenkin tapahtuu ihmeitä ja huomataan, että Putinin kaltaisten toimijoiden röyhkeyden pysäyttämiseen ei keijupöly riitä.